'Sehven' Türk Vatandaşlığını Kaybedince Ombudsman'a Başvurdu

'Sehven' Türk Vatandaşlığını Kaybedince Ombudsman'a Başvurdu

İdari işlemde yapılan bir yanlışlık sonucu Ş.O.A., kaybettiği Türk vatandaşlığının tekrar iade edilmesi ve idari işlemin düzeltilmesi konusundaki mağduriyetinin giderilmesi için Kamu Denetçiliği Kurumu’na (KDK) başvurdu. KDK, kamu yararı...

İdari işlemde yapılan bir yanlışlık sonucu Ş.O.A., kaybettiği Türk vatandaşlığının tekrar iade edilmesi ve idari işlemin düzeltilmesi konusundaki mağduriyetinin giderilmesi için Kamu Denetçiliği Kurumu’na (KDK) başvurdu. KDK, kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırı olarak yapılan işlemin, hukuk, hakkaniyet ve eşitlik ölçütlerine uygun olmadığı gerekçesi ile vatandaşı haklı buldu. Baş Ombudsman M. Nihat Ömeroğlu, İçişleri Bakanlığı’na vatandaşın mağduriyetinin giderilmesi konusunda tavsiye kararı verdi.

    DİLEKÇESİ YOĞUNLUĞU NEDENİYLE 9 YIL İŞLEME KONULMADI

    Bakanlar Kurulu kararı ile Almanya vatandaşlığı kazandığı için Türk vatandaşlığından çıkmasına izin verilen Ş.O.A., Berlin Başkonsolosluğu aracılığı ile 29 Eylül 1994 tarihinde yeniden Türk vatandaşlığına alınma talebinde bulundu. Ş.O.A.’nın 16 Eylül 2013 tarihli başvurusu üzerine İçişleri Bakanlığı’ndan gönderilen yazıda, vatandaşlıktan çıkma izninin hemen ardından tekrar Türk vatandaşlığına alınmak için verdiği 29 Eylül 1994 tarihli dilekçesinin iş yoğunluğu nedeniyle 'sehven' işleme konulmadığı anlaşıldı. Bu nedenle Bakanlar Kurulu kararı kapsamına alınmadığının da kabul edildiği yazıda, tekrar vatandaş olmak için kişinin yerleşim yer valiliğine başvurmasının gerektiği belirtildi.

    Olayı inceleyen KDK, Ş.O.A.’nın tekrar Türk vatandaşlığına geçmek için yeni tarihli bir başvuruda bulunup Türk vatandaşlığına alınması halinde, vatandaşlık hakkını kazandığı Almanya vatandaşlığını kaybetmek zorunda kalacağını tespit etti. Ş.O.A., KDK’ya sunduğu dilekçesinde 1994–2013 tarihleri arasında Türk vatandaşlığından kaynaklanan haklarını kullandığını belirterek idarenin 'sehven' açıklamasının kendisini mağdur ettiğini belirtti. Bunun hak kazandığı Almanya vatandaşlığını kaybetmesine neden olacağını ve maddi manevi zarara uğramasına yol açacağını ileri süren Ş.O.A., yapılan bu yanlışlığın, maddi bir hata olduğunu ve söz konusu yanlışlığın Türk vatandaşlığının iade edilmesi sureti ile idari yoldan düzeltilmesi gerektiğini iddia etti.

    ÖMEROĞLU: İDARE, KENDİNDEN BEKLENEN DİKKATİ GÖSTERMEMİŞSE İZAHI OLMAZ

    Baş Ombudsman M. Nihat Ömeroğlu, yapılan incelemeler sonucu, şikâyetçinin yapılan işlemler sırasında herhangi bir hilesi ya da yalan beyanı bulunmadığını belirtti. Nihat Ömeroğlu, kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırı olarak yapılan şikâyete konu işlemin; hukuk, hakkaniyet ve eşitlik ölçütlerine uygun olmadığı tespitinde bulundu. Ömeroğlu, ayrıca açık hatanın kaynağı idare ise ve idare, kendinden beklenen dikkat ve özeni göstermemişse, şikâyetçinin kazanılmış hakkının ihlal edilmesinin haklı bir gerekçeyle açıklanmasının mümkün olmayacağı değerlendirmesinde bulundu.

    Vatandaşı bu sebeplerle haklı bulan Baş Ombudsman Ömeroğlu, şikâyetçi Ş.O.A.’nın Türk vatandaşlığını kaybettiğine ilişkin açıklamanın geriye doğru nüfus kaydına işlenerek kapatılması işleminin düzeltilmesi yönünde İçişleri Bakanlığı’na tavsiye kararı verdi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.