Şehirlerin tarihi dokusu korunmalı

Şehirlerin tarihi dokusu korunmalı

MÜSİAD Konya Şubesi tarafından, "Dönüşen Şehir Konya, Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Çalıştayı" gerçekleştirildi. MÜSİAD Şube Başkanı Ömer Faruk, “Kentsel dönüşüm, yapılaşma sürecinde, şehir dokusunun korunması gerekmektedir” dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Konya Şubesi tarafından, "Dönüşen Şehir Konya, Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Çalıştayı" gerçekleştirildi. Çalıştayın açılışına AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Ahmet Sorgun, Konya Milletvekilleri Hacı Ahmet Özdemir ve Uğur Kaleli, AK Parti İl Başkanı Hasan Angı, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, MÜSİAD Konya Şube Başkanı Ömer Faruk Okka, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri, belediyelerin imar sorumluları, STK'lar ve davetliler katıldı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Ahmet Sorgun çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, “Çalıştayın başlığı ‘Dönüşen şehir Konya’ ama olması gereken, ‘Dönüşen ve dönüştüren şehir’dir. Konya dönüşürken de dönüştürür. Fakat Konya yaptığının reklamını yapamaz, pazarlayamaz” dedi.

BOZDU İSEK DE BİZ BOZDUK

“Bu şehri korursak da biz koruyacağız, bozarsak da biz bozacağız” diyen Sorgun, sözlerini şöyle sürdürdü: “Başkasına çevreci, kendimize değiliz. Gelin, yollar geniş olsun, sosyal alanlar daha büyük olsun, yeşil alanlar daha büyük olsun. Herkesin bahçeli evi olsun, arabasını bahçesine koysun, otoparka ne ihtiyaç olsun?

ŞEHİRLER DE CANLIDIR

Şehirlerin de insanlar gibi canlı olduğunu ifade eden AK Parti İl Başkanı Hasan Angı da şöyle konuştu: “Şehri geleceğe taşımak hepimizin görevi. Şehirde yaşayan her insan bu sorumluluk içinde hareket etmeli. Şehrimiz adına bu çalışmanın hayırlar getirmesini temenni ediyorum.”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Hikmet Haspolatlı da yaptığı konuşmada, “2012 yılında kanunu yürürlüğe girmesi ile Bakanlığımızın yürüttüğü çalışmalara bakarsak Konya en şanslı illerden birisi” dedi.

Hızlı kentleşmenin pek çok soruna neden olduğunu ifade eden Meram Belediye Başkanı Fatma Toru da, “Konya’da da plansız yerleşimler, ekonomik ömrünü doldurmuş binalar şehrimizde yaklaşık 60 bin civarında. 50 yaş üzerinde konutlar var. Ülkemizin deprem kuşağında bulunması nedeniyle de kentsel dönüşüm noktasında hükümetimizin düğmeye basması ile, kentsel dönüşüm süreçleri başlamış oldu. Kentsel dönüşümde en önemli konu. Daha sonra tekrar kentsel dönüşüme ihtiyaç duyulmamasıdır. Dönüşüm yapılan bölgeler belirli yerler. Bundan şehrin tamamı etkileniyor. İfadelere de dikkat etmemiz lazım. Biz kent değiliz. Kentsel değil şehirsel dönüşüm yapıyoruz. ” ifadelerine yer verdi.

KONYA HIZLI BÜYÜYOR

Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli ise 14 sene önce Konya’nın nüfusunun 760 bin, bugün ise 1 milyon 300 bin olduğunu belirterek, “160 bin olan araç sayısı da 650 bin civarına arttı. O zaman şehircilikle alakalı olarak en fazla konuşulması gereken illerin başında Konya geliyor. Kentsel dönüşümü Türkiye’de en iyi uygulayan illerden biri Konya’dır” dedi.

MÜSİAD Şube Başkanı Ömer Faruk Okka da yaptığı konuşmada, "MÜSİAD olarak hazırladığımız projelerle şehrimize yön veren çalışmalar yapmaktadır. Şehrimizin ekonomik ve sosyal kalkınması için de çalışıyoruz. Şehrimizin yaşanabilir bir şehir olarak anılması, marka şehir olabilmesi için de projeler üretiyoruz, çeşitli adımlar atıyoruz. Gelişen ülkemizin ana omurgasını inşaat sektörü oluşturuyor. İnşaat sektörü büyümede lokomotif durumdadır. İnşaata bağlı sektörler de bulunduğu göz önüne alındığında etkisi çok fazladır. Kentsel dönüşüm, yapılaşma sürecinde, kent dokusunun korunması gerekmektedir. Kentsel dönüşüm esasen tüm şehrin söz sahibi olduğu çok paydaşlı bir konudur. Bu çalıştayda konunu uzmanı 24 paydaş yer alacak” ifadelerine yer verdi.

Çalıştay moderatörü İnşaat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı İbrahim Hakkı Erkan, çalıştay hakkında bilgi verdi.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum