Şehirler bozuluyor!

Şehirler bozuluyor!

Prof. Dr. Haluk Dursun, "Şehir yöneticileri bilim insanlarına kulak vermeli. Şehirler bozuluyor, özünden uzaklaşıyor" dedi.

Prof. Dr. Haluk Dursun, "Şehir yöneticileri bilim insanlarına kulak vermeli. Şehirler bozuluyor, özünden uzaklaşıyor" dedi. Yasin Aktay da, "Son yıllarda Anadolu'da şehircilik noktasında katliamlar yapıldı. Yüksek katlı binalar inşa etmek marifet değil" diye konuştu

Büyükşehir Belediyesi 'Medeniyet Okulu Projesi' kapsamında Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Atatürk Kültür Merkezi, Selçuk Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi ve Selçuklu Akademik Düşünce ve Araştırma Merkezi’nin katkıları ile düzenlenen '1. Uluslararası Konya Sempozyumu'nun açılış töreni yoğun katılımla gerçekleştirildi. Dedeman Otel'de gerçekleştirilen sempozyumun açılış toplantısına Kültür ve Turizm Bakanı Müsteşarı Prof. Dr. Haluk Dursun, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Aktay, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Boran'nın yanı sıra bilim insanları, üniversite rektörleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

ŞEHİRLER TARİHİ DOKUSUN KAYBEDİYOR

Sempozyumun açılış töreninde konuşan ve Konya'nın şehir sıfatını hak ettiğini belirten Kültür ve Turizm Bakanı Müsteşarı Prof. Dr. Haluk Dursun, "Şehir yöneticileri bilim insanlarına, hocalara kulak vermeli. Şehirler bozuluyor, özünden uzaklaşıyor. Memleketimizde bunun örnekleri çok. Bir şehir nasıl bozulur? Bu soruyu kendimize sormak lazım. Maalesef insanımızın köklerinden, asli unsurlarından uzaklaştırıldığını görmekteyiz. Buna dikkat çekmek için şehir ve insan başlığı altında bir proje gerçekleştirdik. Şehirler insan için oluşturuluyor. Şehirleri şairlerden dinlemek gerekir. Şehirler tarihi dokusunu hızla kaybediyor. Kendimizi hesaba çekmeliyiz. İnşallah güzel şehirlerde yine biraraya geliriz" dedi.

DEĞERLERİ ŞEHİRLERE YANSITAMADIK

"Konya'da şehri konuşmak, laboratuvarda bilim yapmak gibi bir şey" diyen AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Aktay da, "Konya'nın kendine özgü bir kimliği var. Ancak şehircilik açısından ciddi sıkıntılar var. Nüfusu 20 binden fazla olan yerleşim yerlerine şehir deniyor. Ancak şehri şehir yapan nüfusu ve fiziki hacmi değildir. Şehir ile medeniyet birbirini tamamlayan iki kavramdır. Yüksek katlı binalar inşa etmek marifet değil. Medeniyet değerlerinin ışığında şehirler inşa etmeliyiz. Son yüzyılda kendi değerlerimizi şehirlere yansıtamadık. Şehircilikte değerlerden uzaklaştık. Şehircilikte büyük zikzaklar çiziliyor. Geçmişte daha iyi şehircilik örnekleri var. Son yıllarda Anadolu'da şehircilik noktasında katliamlar yapıldı. Şehirlerin kendine gelmesi üniversiteler aracılığıyla olur. 77 olan üniversite sayısının 184'e çıkarılmasının şehirciliğe olumlu etkisi olacaktır. Şehirlerin özeleştiri yapması gerekiyor. 'Öteki' ile dost, onunla yaşamayı göze alabilir şehirler inşa etmeliyiz" diye konuştu.

ŞEHİRCİLİKTE BAKIŞ AÇISI DEĞİŞMELİ

Toplantıda konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, şunları söyledi: "Belediyeler olarak eskiden sadece yol, su, kanalizasyon hizmetleriyle uğraşıyorduk. Ancak şimdi şehrin kimliği, dokusu, ruhunu korumayı dert ediniyoruz. Şehir kavramı artık farklı bir bakış açısıyla tartışılmalı. Konya şehir merkezi nüfusunun 3'te biri öğrencilerden oluşuyor. Konya, bir eğitim şehri, üniversiteleriyle bütünleşmiş bir şehir. Bu nedenle bugünkü sempozyumu önemsiyorum. Şehrin geleceği için bu tür toplantılar önemli." 15 Kasım'a kadar devam edecek sempozyumda “Medeniyet, Şehir ve Üniversite” başlıkları altında 11’i Amerika Birleşik Devletleri, Portekiz, Mısır, Makedonya, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerden olmak üzere olmak üzere alanında uzman 85 bilim insanı sunum yapacak. Sempozyum kapsamında yöresel kıyafetler ve el sanatları sergisi de açıldı. Sempozyuma katılanlar sergiyi de gezdi.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum