Seçim yasakları başladı

Seçim yasakları başladı

16 Nisan'da gerçekleştirilecek olan halk oylamasına sayılı günler kala propaganda serbestliği ve bazı seçim yasakları başladı. Yüksek Seçim Kurulu (YSK)'nın açıkladığı takvime göre seçim yasakları dönemine girildi.

Türkiye, tarihi bir süreçten geçiyor. Vatandaş, referandum kapsamında 16 Nisan Pazar günü sandık başına giderek, yeni sistemi onaylayacak. Halkoylamasına sayılı günler kala birtakım yasaklar da devreye girdi. Oy verme gününden önceki 10 günlük sürede yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın ve herhangi bir surette dağıtım yapılamayacak. Halk oylaması sürecinde, özel tanıtıcı programlar, banttan veya canlı yayınlanamayacak. Ayrıca törenlere bakan, milletvekilleri, belediye başkanları resmi araçlarla gidemeyecek. Mülki amirler, siyasilerin programına katılamayacak.

16 NİSAN GÜNÜ YASAK OLACAK ŞEYLER

Halkoylamasının olduğu gün radyolar ve her türlü yayın organları tarafından halk oylaması ya da halk oylaması sonuçları ile tahmin yürütülmeyecek. Yorum yapılmayacak ve bunun haberinin yapılması yasaklanacak.  Bu süreç içerisinde kıraathane, kahvehane ve intenet kafe gibi bütün umumi eğlence yeri sayılabilecek statüye sahip mekanlar kapalı kalmak zorunda olacak. Eğlence yeri niteliklerine sahip mekanlarda mesela lokantalarda yalnızca yemek servisi yapılabilecek. Açıklanan bir diğer yasak kasıtlı suçtan dolayı ceza infaz kurumunda bulunan ve bu kurumdayken firar edenler dahil olmak üzere hükümlülerin oy kullanamayacağına karar kılındı. Aynı şekilde ceza infaz kurumunda bulunan seçmen özelliğini taşıyan tutuklular ve taksirli suçtan hükümlü olanların oy kullanabilecekleri açıklandı. Yurt dışında yaşayan ve referandum için oy verecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ise toplamda 31 karayolu, havalimanı ve liman gümrük kapısında 27 Mart 2017’den itibaren oy kullanabilecekler. 9 Nisan 2017 tarihinde başlayan yasaklar 16 Nisan 2017’nin bitişinde son bulacak.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum