Seçim sonrası zamlardan en çok nasibini alan ürünler belli oldu

Seçim sonrası zamlardan en çok nasibini alan ürünler belli oldu

Seçim sonrası döviz kurundaki artıştan da kaynaklı birçok ürüne zam geldi. Piyasalar, adeta yangın yerine döndü.

Benzin, mazot, elektronik eşya, çay, damacana su, otomobil, giysi, ekmek, un, makarna, sigara, et zamlardan en çok nasibini alan ürünler oldu...

İktidarın seçim nedeniyle döviz kurunu ve zamları baskılamasının faturası ağırlaştı. Seçim sonrası zam yağmuru başladı. Dövizdeki artışın yansıdığı en önemli ürün motorin, benzin ve LPG oldu. Elektronik ve otomobil markaları üst üste zam yaptı. Konya'nın bazı ilçelerinde ekmeğe zam geldi.

Marketler, temel ihtiyaç ürünlerine de zam yaptı. Birçok ürünün etiket fiyatı değiştirildi.

EN SON MAZOT VE BENZİNE ZAM GELDİ

Döviz kurlarında yaşanan sert yükseliş, akaryakıt fiyatlarına da zam olarak yansıdı. Benzin 2 lira 70 kuruş, motorin 1 lira 37 kuruş, oto gaz da 67 kuruş zamlandı. Konya'da yakıt fiyatları da son zamlardan sonra güncellendi. Benzin 24,60 TL, motorin 22.90 TL, oto-gaz: 11 TL oldu. Akaryakıt grubuna gelen zamların ardından da birçok ürünün zamlanacağı endişesi yaşanıyor. Önümüzdeki günlerde mazot ve benzine yeni zamların da geleceği öngörülüyor.

ÇAY YÜZDE 44,7 ORANINDA ZAMLANDI

Türk halkının olmazsa olmazı arasında yer alan çay da zam furyasından nasibini aldı. Çaya yüzde 45'e yakın zam geldi. Ocak 2023'te yayınlanan eski listede 1 kilogramlık Rize Turist çayının tavsiye edilen perakende satış fiyatı 97,81 TL iken önceki gün şirketlere gönderilen yeni listede aynı çayın fiyatı 141,54 TL olarak belirlendi. Böylece Rize Turist çayı yüzde 44,7 zamlandı.

OTOMOTİV SEKTÖRÜNÜ DE ZAM VURDU

Döviz kurlarının yukarı yönlü hareketi devam ederken, bazı otomobil firmaları da fiyatlarına zam yaptı. Zamlarla birlikte Haziran 2023 güncel otomobil fiyatları da belli olmaya başladı. Tesla, Toyota ve Honda, zamları yansıtan ilk firmalar oldu. Tesla yüzde 2 ila 6, Toyota yüzde 2 ila 4 zam yaptı. Tesla, Türkiye’de sunduğu üç farklı Model Y seçeneğine mayıs ayının ilk haftasına göre 100 bin TL ila 111 bin TL arasında zam uyguladı. Zamlar sonrasında Tesla Model Y RWD 1.732.765 TL, Tesla Model Y AWD Long Range 1.808.728 TL ve Tesla Model Y AWD Performance 1.907.193 TL oldu.Honda Civic Sedan, nisan ayına göre 120 bin TL zamlandı. 1.5L VTEC Turbo ECO haziran ayı fiyatı 1,214,500 TL'ye yükseldi. Toyota Corolla 1.5 Vision mayıs ayında 781,150 TL'den satıştayken zam sonrası 812,400 TL'ye yükseldi. Diğer markaların haziran ayı fiyat politikaları henüz netleşmedi. Hem yaz aylarının gelmesi hem de sıfır araç fiyatlarına gelen zamlar ikinci el fiyatlarında da yükselişe neden olması bekleniyor. 0 aracın yanı sıra ikinci el otomobillere de zam geldi. En düşük araç fiyatı, 150-200 bin lirayı buldu.

ELEKTRONİK EŞYALARA SÜREKLİ ZAM GELİYOR

Apple Türkiye, 3 hafta önce yaptığı zammın ardından önceki gün yeniden zam yapmıştı. En düşük iPhone 14 modeli 37 bin 999 TL olmuş, 14 Pro Max'in 1 TB modeli, 67.999 TL'den satılmaya başlanmıştı. Bunun yanı sıra, birçok elektronik ürüne de seçimden sonra fahiş denecek oranda zam geldi. Bu zamlar, vatandaşın belini büktü. Bu ürünlerin yanı sıra, birçok ürüne daha zam geldi.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum