Sebze-meyve fiyatları ucuzladı

Sebze-meyve fiyatları ucuzladı

Enflasyonda mayısta çok ciddi düşüş beklediğini açıklayan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'yı TÜİK'in açıkladığı veriler haklı çıkardı

Enflasyonda mayısta çok ciddi düşüş beklediğini açıklayan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'yı TÜİK'in açıkladığı veriler haklı çıkardı. Enflasyon mayısta sürpriz yaparak eksi çıktı ve 6 ay sonra yeniden tek haneye döndü. Beklentilerin altında gelen Mayıs Tüketici Fiyatları Endeksi yüzde 0,21 oranında geriledi. Üretici Fiyatları Endeksi ise yüzde 0,53 arttı. Mayıs itibarıyla yıllık enflasyon TÜFE'de yüzde 8,28, ÜFE'de yüzde 8,06 oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayında tüketici fiyatları endeksinin (TÜFE) yüzde 0,21 oranında gerilediğini, üretici fiyatları endeksinin (ÜFE) ise yüzde 0,53 arttığını açıkladı. TÜİK'in verilerine göre, mayıs ayında TÜFE bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,28, ÜFE ise yüzde 8,06 artış gösterdi. Böylece TÜFE geçen yılın aralık ayından sonra ilk kez tek haneye indi. Nisan ayında ise tüketici fiyatları yüzde 1,52, üretici fiyatları endeksi ise yüzde 0,08 artmıştı. Mayısta enflasyonda yaşanan sert düşüşte gıda fiyatları önemli rol oynadı. Fiyatı yüzde 60 düşen sivri biber ile yüzde 51 düşen dolmalık biber en çok ucuzlayan ürünler olarak öne çıktı. Sebze ve meyve fiyatlarındaki gerilemenin arkasında ani iklim değişiminden sonra üretimin bir anda artmasının büyük etkisi bulunuyor.

TÜFE mayıs ayında, gıda ve alkolsüz içecekler ile ulaştırma kalemlerindeki sert düşüşün etkisiyle yüzde 0,4 artış beklentisine karşılık yüzde 0,21 gerilerken, yıllık bazda TÜFE yüzde 8,28 ile en son Kasım 2011'de görülen tek haneli seviyeye gerilemiş oldu. TÜFE'nin beklentilerin aksine düşüş kaydetmesinde özellikle işlenmemiş gıda fiyatlarındaki sert düşüş etkili oldu. Merkez Bankası'nın son Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin özetlerinde, "Mayıs ayına ilişkin göstergeler, taze meyve fiyatlarındaki baz etkisi sebebiyle yıllık işlenmemiş gıda enflasyonunun keskin bir şekilde azalacağına; işlenmiş gıda enflasyonunun ise sınırlı oranda artmaya devam edeceğine işaret etmektedir." denilmişti. Yıllık TÜFE, mayıs ayında güçlü baz etkisiyle yeniden tek haneye geriledi. 2011 yılı Aralık ayından itibaren yıllık bazda çift haneyi gören ve bu eğilimini sürdüren TÜFE, mayıs ayında yüzde 11,14'ten yüzde 8,28'e geriledi. Yıllık TÜFE, Aralık 2011'de yüzde 10,45, 2012 yılı Ocak'ta yüzde 10,61, Şubat'ta yüzde 10,43, Mart'ta yüzde 10,43, Nisan'da yüzde 11,14 düzeyine yükselmişti. Bu arada yıllık TÜFE, yüzde 8,28 düzeyi ile son 7 ayın en düşük seviyesini görmüş oldu. Hükümet, Orta Vadeli Programı'nda (OVP) 2012 yılı sonu TÜFE beklentisini yüzde 5,2 olarak tahmin etmişti.

İstatistik Kurumu tarafından açıklanan verilere göre ana harcama grupları itibarıyla ulaştırmada yüzde 1,36, gıda ve alkolsüz içeceklerde yüzde 2,40, haberleşmede yüzde 0,20, ev eşyasında yüzde 0,48 düşüş gerçekleşti. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, enflasyonda mayısta çok ciddi bir düşüş beklediklerini söylemişti. Başçı, "Tek haneye düşmesi çok büyük bir ihtimal. Hatta bu düşüş bu ay piyasa beklentilerinden bile daha fazla olabilir. O yüzden bizim odaklandığımız nokta haziran. Haziranda tekrar bir hafif yükseliş olacak. Bu yükselişin hafif kalmasını sağlamaya çalışacağız ki yıl sonunda tekrar yüzde 6,5'e dönelim. Asıl düşüş eylül, ekim, kasım ve aralık aylarında gözlenecek." ifadelerini kullanmıştı. Akbank ekonomik araştırmalar bülteninde yer alan bilgilere göre, endeks içinde yüzde 26 ile en yüksek ağırlığa sahip olan gıda fiyatlarındaki düşüşün etkili olduğu belirtildi. Ayrıca endeks içinde gıdadan sonra en yüksek ağırlığa sahip 2. harcama grubu olan ulaştırma fiyatları da petrol fiyatlarındaki gerilemeye bağlı olarak azalış gösterdi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.