Sebd: Pazar Planlaması Yapılmadan Açılan Her İşletme İflas Etmeye Mahkum

Sebd: Pazar Planlaması Yapılmadan Açılan Her İşletme İflas Etmeye Mahkum

Antalya Manavgat Side Esnaf Birliği Derneği(SEBD) Başkanı Mehmet Ergen, yaptığı açıklamada, Side bölgesinde işletme açılmasının planlamaya göre yapılması gerektiğini bildirdi. Ergen, planlama ve pazar alanı araştırılması yapılmadan...

Antalya Manavgat Side Esnaf Birliği Derneği(SEBD) Başkanı Mehmet Ergen, yaptığı açıklamada, Side bölgesinde işletme açılmasının planlamaya göre yapılması gerektiğini bildirdi. Ergen, planlama ve pazar alanı araştırılması yapılmadan açılan işletmelerin, kısa sürede battığını belirtti. Side'de her köşe başında butikçi bulunmasını yanlış bulduklarını belirten Ergen, bununda sezon sonunda iflasları peşinden getirdiğini söyledi.

Almanya, İspanya, Yunanistan, İtalya ve Fransa gibi ülkelerde pazar planlaması yapılmadan turizm bölgelerine işletme açmanın 'çok zor' olduğunu belirten Ergen, 10 butikçinin olması gerekli yerde 50 butikçi dükkanı açılması halinde sezon sonunda yarısının iflas etmesinin normal olduğunu kaydetti.

Bu tür pazar araştırması yapılmadan her işletme açılmasının emek, sermaye, iş, zaman ve iş gücü kaybı olduğunu belirten Ergen, "Falan dükkan sahibi 'butikten, kuyumculuktan, gümüşçülükten, hediyelik eşyadan ve halıcılıktan iyi para kazanıyormuş ben de açayım' türü işletmecilik mantığı çok yanlış bir mantık. Bu mantıkla Side'de dükkan açan işletmenin bir, iki ve üç sezon sonrası battığını gördük. 30 yıldır Side'de kuyumculuk yapıyorum, bu mantıkla açılan kuyumcular da iflas etti. Avrupa ülkelerinde pazar payı, dükkanlar arası yakınlık mesafesi, sermaye gücü ve açılması halinde yakın mesafedeki işletmelerin ne derece etkilenir ve haksız rekabet koşullarının önlenmesi yapılmadan hiç kimse işletme açamaz. Bir turistik pazarda açılacak dükkanların planlaması o bölgedeki yerel yönetim tarafından hazırlanmıştır. Ben o bölgeye kuyumcu dükkanı açacağım dediğinizde o bölgede 5 kuyumcu var, 6'ncı kuyumcu açılması pazar payını olumsuz etkiler diye açtırmazlar. Side'de adım başı butikçi. Ekim sonunda çoğu dükkanına devren satılık yazısı yazacak." diye konuştu.

Side'ye gelen turist sayısının yıllık 4 milyon civarında olmasına karşı turizm gelirlerinde düşüş olduğunu belirten Ergen, bölgede turizm sektörünün ayakta kalması için kişi başı turist harcamalarını bin doların üzerine çıkarmakta mümkün olacağını sözlerine ekledi. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.