Sayıştay’ın raporlar gizleniyor

Sayıştay’ın raporlar gizleniyor

Mustafa Kalaycı, Sayıştay'ın etkisiz hale ve hükümetin arka bahçesi haline getirildiğini belirterek, "Sayıştay’ın raporları, kamu zararına yol açan uygulamalarla ilgili tespitleri meclisten saklanmakta, milletten gizlenmektedir" dedi.

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Sekreter Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı,  TBMM Genel Kurulu’nda bütçe görüşmeleri esnasında açıklamalarda bulundu. AKP hükümetinin Sayıştay’ı etkisiz hale getirdiğini belirten Kalaycı, "Sayıştay, Türkiye Büyük Millet Meclisinin bütçe hakkının kullanımına katkılar sunması gereken çok önemli bir anayasal kuruluşumuzdur. Sayıştay, kamu kaynakları üzerindeki denetim yetkisini Türkiye Büyük Millet Meclisi adına yapmaktadır. Ancak denetimden kaçmak için Sayıştay kanununda peş peşe değişikliker yaptılar. Sayıştaya âdeta savaş açmış, denetimden kaçamaya, hesap vermemeye, Sayıştayı etkisiz hâle getirmeye ve susturmaya dönük peş peşe girişimlerde bulunmuş, Sayıştay Kanunu’nda değişikliklere başvurmuştur. Kamu kaynaklarının kullanımında yıllardır performans denetimi yapan Sayıştay, AKP’nin teklifiyle yüzeysel performans ölçümü yapan bir kuruma indirgenmiştir. Sermayesindeki kamu payı yüzde 50’nin altında olan şirketleri Sayıştay denetiminden kaçırmak için 2011 yılında yapılan değişiklik Anayasa Mahkemesinden dönmüş, 2013 yılında yine benzer bir düzenleme yapılmış, yine Anayasa Mahkemesinden dönmüştür. AKP iktidarı yine aynı amaçla geçtiğimiz günlerde yeni bir düzenleme yapmıştır. AKP, 2012 yılında çıkardığı 6353 sayılı torba Kanun’la da Sayıştayı tümüyle işlevsiz ve etkisiz hâle getirmeye yönelik, darbe niteliğinde operasyon yapmıştır" diye konuştu.

SAYIŞTAY HÜKÜMETİN ARKA BAHÇESİ OLDU

Sayıştay'ın hükümetin arka bahçesi haline getirildiğini belirten Kalaycı, "Sayıştay denetimini göstermelik bir hâle dönüştüren, denetimin bağımsızlığını bitiren bu düzenleme de Anayasa Mahkemesinden dönmüştür. Anayasa Mahkemesince iptal edilen kanunun yarattığı travmanın etkisi geçmeden, 2013 yılında daha ağır bir kanun teklifi gündeme getirilerek Sayıştay üzerinde baskı oluşturulmuştur. AKP, denetimden kaçmak, Sayıştayı Hükûmetin arka bahçesi hâline getirmek için elinden geleni yapmıştır. Sadece bu durum bile AKP’nin gocunduğu ve saklamak istediği hususlar olduğuna açıkça işaret etmektedir. Sonuç itibariyle, Sayıştay AKP iktidarının yoğun baskısı altında görev yapmaktadır. Sayıştay denetim raporları, içeriği daraltılmış, kamu zararına ilişkin tespitleri ve ekleri çıkarılmış olarak meclise gönderilmektedir. Şu garabete bakın ki, meclis adına denetim yapan Sayıştayın raporları, kamu zararına yol açan uygulamalarla ilgili tespitleri meclisten saklanmakta, Türk milletinden gizlenmektedir" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.