Sayıları 40 bini geçti

Sayıları 40 bini geçti

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler'in sayısı her geçen gün artıyor. Konya'ya yerleşen Suriyeliler'in sayısı 40 bini geçti. Sığınmacıların 25 bini kayıtlı. Kayıt dışı Suriyeli çalıştıran işyerlerine 10 bin lira ceza kesilecek

İsyanla birlikte şiddet olaylarının sürdüğü Suriye'de, ülkelerini terketmek zorunda kalanların sayısı giderek artıyor. Suriye'de 4 yıldır devam eden iç savaş nedeniyle milyonlarca insan ülkesini terketti. Bunlardan 1,5 milyonu Türkiye’ye sığındı. Konya’da bugün 40 binden fazla Suriyeli yaşıyor. Suriye'deki iç savaş hız kesmeden sürüyor. Zulümden kaçanların sığındığı ülkelerin başında ise Türkiye geliyor. Esed zulmünden kaçıp Türkiye'ye gelen Suriyeliler'in sayısı 1 milyon 350 bini geçti. İçişleri Bakanlığı Türkiye’deki Suriyeli sayısını 1 milyon 385 bin olarak açıkladı. İstanbul, 330 binle Suriyelilerin en çok yaşadığı kent olurken, Gaziantep 220 binle ikinci sırada yer aldı. Konya ise 6. sırada bulunuyor. Konya’daki Suriyeli sayısı ise 40 bini aştı. Konya da, Şanlıurfa, Hatay ve Gaziantep gibi Suriyeli sığınmacılara kapılarını sonuna kadar açan illerin başında geliyor. Sokakta, iş yerlerinde, çarşı ve pazarda savaştan kaçan Suriyelileri görmek mümkün.

 

25 BİN SIĞINMACI KAYIT ALTINDA

Vali Muammer Erol, Konya'ya yerleşen Suriyelilerle ilgili açıklamalarda bulundu. Vali Muammer Erol, 25 bini kayıtlı olmak üzere Konya'dan 40 binin üzerinde Suriyeli sığınmacının olduğunu söyledi. Sığınmacılarla ilgili bir dizi önlem alındığını belirten Erol, "Sığınmacıların sağlık noktasında bir sıkıntısı yok. Kayıtlı olanlar sağlık hizmetlerinden iyi bir şekilde faydalanıyor. Sığınmacıların sayısı artıyor. Konya'yı sığınmcılar için cazip bir il haline getirdik. Böyle olmamalı. Sınır aşıldı. Bazı sanayiciler ve diğer işverenler sığınmacıları kullanıyor. Suriyelileri sigortasız ve düşük maaşa çalıştırıyorlar. Bu kabul edilemez. Denetimler yapılacak. Sigortasız işçi çalıştırana 10 bin lira ceza kesilecek. Sığınmacıları takip edemiyoruz. Sığınmacılar akrabalarını da Konya'ya davet ediyor. Böyle giderse sayı 50 bini bulur. Geçen yıl sığınmacılar parklarda, otogarda yatıyordu. Şimdi hepsinin evi var. Eğitim noktasında sıkıntılar oluyor. Milli Eğitim ile çalışmalar yapıyoruz. Sığınmacılar ya okullarda ya da halk eğitim merkezlerinde eğitim alacak" sözlerini kullandı.

SAYI HER GEÇEN GÜN ARTIYOR

Sığınmacılarla ilgili konuşan İl Afet ve Acil Durum Müdürü Yıldız Tosun da, "Vali Muammer Erol'un başkanlığında toplanan bir komisyon var. Belli aralıklarla toplanıyoruz. Sorumluluğu olanlar bir masanı etrafında toplanıyor. Her kuruma görevler veriliyor. Kaymakamlıklar ve muhtarlıklar aracılığıyla çalışmalar yapıyoruz. Konya sivil toplum kuruluşları bu konuda büyük destek veriyor. Suriyeli sayısı her geçen gün artıyor. Konya misafirlerini ağırlıyor. Konya'nın iyi niyetini kötüye kullananlar var. Konya kamuoyunda bazı olumsuz algılar da var. Bazı sığınmacılar dilencilik yapıyor. Dilencilik için Türkiye'ye gelenler de var. Bazılarını tekrar kamplara gönderiyoruz. Ortada bir savaş var. Türkiye kapıları açtı. Korkudan Türkiye'ye sığınıyorlar. Suriyeli sayısı artmaya devam ediyor. Konya'ya 5 kişi geliyor, onlar da akrabalarını getiriyor. Temennimiz savaşın bir an önce sona ermesi ve sığınmacıların yeniden ülkelerine dönmeleri. Kimse sığınmacı olmak istemez" diye konuştu.

KERİM ATICI - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.