Satışlara kış etkisi

Satışlara kış etkisi

Kış mevsiminin erken gelmesi soba, odun ve kömür satışlarını artırdı

Kış mevsiminin erken gelmesi soba, odun ve kömür satışlarını artırdı. Kömür ve odunun yok sattığını belirten esnaf, fazla talepten dolayı kömür ve odun stokunun bittiğini bu nedenle pazarda kömür ve odun bulmanın zorlaştığını belirtiyor

 

Kış mevsiminin etkisini erkenden hissettirmesi soba, kömür ve odun satışlarını artırdı. 5 yıl aradan sonra Konya'ya kasım ayında kar yağması bu kışın çetin geçeceğini gösteriyor. Kış mevsiminin sert geçeceğini düşünen vatandaşlar da kış hazırlıklarını tamamlıyor.  Ekim ayında işleri açılan soba, odun ve kömür satıcısı esnafın işleri bugünlerde çok yoğun. Sobacılar çarşısı esnaflarından Ali Özaktaş, soba satışlarının son bir aydır yoğun olduğunu belirterek, "İşlerimiz kış mevsiminin gelmesiyle artıyor. Bu sene kış mevsiminin erken gelmesiyle işlerimiz daha iyi başladı. İnsanlar sobalarını kurmaya başladı. Dar gelirli aileler evlerine doğalgaz döşetemedikleri için soba kullanıyorlar. Doğalgaza yapılan zamlar nedeniyle bazı insanlar doğalgazı kullanmayarak evlerine tekrardan soba kuruyorlar" dedi.

SOBA FİYATLARI YÜZDE 40 ARTTI

Geçen yıla göre soba fiyatlarının yüzde 40 oranında arttığını bildiren Ali Özaktaş, "Bu yıl soba fiyatları 160 TL ile 250 TL arasında değişiyor. Soba fiyatlarındaki bu artışın sebebi hammadde fiyatının yükselmesinden kaynaklanıyor. Esnaf olarak soba ve diğer satışlarda kâr oranımız bu sene güzel. Kış mevsiminin gelmesine biz seviniyoruz. Kış boyunca özellikle sobanın içinde bulunan kovanın satışını yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

SOBA ALIRKEN KALİTESİNE DİKKAT EDİLMELİ

Soba alacak olan vatandaşlara da çağrıda bulunan Özaktaş, öncelikle insanların güvenilir firmalardan soba ve soba malzemeleri almaları gerektiğini dile getirerek, "Soba alırken Konya üretimi sobaların tercih edilmesi iyi olur. Çünkü sobada bir sorun olursa Konya'da üreticisini bulur ve sorununu giderebilir. Ayrıca Konya üretimi sobalar diğer sobalara göre daha kaliteli. Sobanın kalitesi ağırlığından anlaşılır. Ağır olan soba daha kalitelidir. İnsanların bu kriterlere dikkat etmesi gerekmektedir" diye konuştu.

KÖMÜR VE ODUN YOK SATIYOR

Kömür ve odunun yok sattığını açıklayan satıcılar, kışın erken gelmesinin kömür ve oduna rağbetin arttığını söylüyor. Pazarda odun ve kömür stokunun azaldığını aktaran kömürcü esnaflarından Celalettin Koçak, "Kış mevsiminin gelmesiyle kömür satışları arttı. Satışlarımız çok iyi ancak kömür yok. İnsanlar yaz mevsiminden kışın yakacakları kömürü alıyorlardı. Ancak bu sene çoğu yaz mevsiminden kömürlerini almadı. Kömürü almayanlar kışı bekledi, kış mevsiminin erken gelmesi de kömür satışlarını artırdı. Fazla talep nedeniyle kömür bulmak zorlaştı" diye konuştu. Kömür üretiminin fazla olduğunu ancak kömür nakliyesinde de sıkıntı yaşandığını vurgulayan Celalettin Koçak, "Kömür fiyatlarında geçen yıla göre 40 TL'lik bir artış da söz konusu. Kömürün tonunu 440 TL'ye satıyoruz. İnsanların kömürlerini yazın almaları kârlarına olacaktır. Yazın kömürün tonu 400 TL'ye veriyorduk. Kömüre fazla talebin olması fiyatları yukarıya taşıdı" dedi.

Oduncular esnafında da kışın gelmesiyle yoğunluk yaşanıyor. Oduncu esnaflarından İsmail Damgacı, odun satışlarından çok memnun kaldıklarını dile getirerek, "Kışın gelmesiyle işlerimiz artıyor. Biz kış boyunca odun satışı yaparız. Odunun tonunu 450 TL'ye veriyoruz. Odunumuz kaliteli olduğu için insanlar fazla rağbet gösteriyor. İnsanlar odun alırken güvenilir firmadan almaları gerek. Odun yaş olursa kömürün tutuşturulması zorlaşır" ifadelerini kullandı.

MUSTAFA AKÇA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.