Sarvan: Hakemler başarılı

Sarvan: Hakemler başarılı

Sarvan, hakemleri bu sezon geçen sezona oranla daha başarılı bulduklarını söyledi

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Oğuz Sarvan, hakemleri bu sezon geçen sezona oranla daha başarılı bulduklarını söyledi. Sarvan, Turkcell Süper Lig’de geride kalan 29 haftanın ardından hakemlerin geçen sezona oranla başarılı olduklarını belirterek, “Hakem notlarını 29. haftalar itibariyle karşılaştırdık ve bu sene az da olsa bir ilerleme olduğu görülüyor. Hakemleri geçen yıla oranla başarılı buluyoruz. Çünkü geçen seneki kadro bu sene de görev yapıyor. 12 maç daha fazla yönettiler, eğitimleri de geçen seneye göre daha fazla” ifadelerini kullandı. Sarvan, geçen sezon 29. hafta sonunda hakem not ortalamasının 8.10 olduğunu, bu sezon ise 8.24’e çıktığını ifade etti.

Oğuz Sarvan, hakem hatalarının dünyanın her yerinde olabileceğini kaydederek, şunları söyledi: “Hakem komitelerinin bakış açısı farklı. Hakemi sadece tek hatayla değerlendirmiyorlar. Bunları insan hatası olarak kabul etmek gerekir ve her hatanın arkasında art niyet aramamak gerekir. Hakemlerimiz geçen seneye oranla daha iyi ama henüz istediğimiz düzeyde değiller. Daha iyi seviyelere gelmek için yoğun bir şekilde çalışıyoruz ve biz kendilerine güveniyoruz.”
Son günlerde spekülasyonlar olduğunu ve kaos ortamı yaratılmak istendiğini savunan Sarvan, şöyle devam etti: “36 yıldır hakemliğin içindeyim. Babam da 82 yaşında ve hakemlik yapıyordu. Onun zamanında yaşananlar, hala yaşanıyor, hakem etkileme sanatı... Aşamaları vardır. Birinci aşama maç öncesi. Bir hakem atandıktan sonra (Biz bu hakemi istemiyoruz) diye beyanat verilir. Amacı o hakem gelmesin ama açıklanmışsa da etki altına alınsın. Ayrıca hakem stada girerken etkileme yöntemi, maç esnasında etkileme davranışları, devre arasında yapılanlar ve son olarak da maç sonunda yapılan davranışlar. Bunlar geleneksel yöntemler. MHK olarak bunların farkındayız ve bunlara karşı tedbirlerimizi bilimsel olarak alıyoruz.”
Oğuz Sarvan, kulüp başkanları ile biten maç sonrası görüşmeme konusuna da değinerek, “Kaybedilen maçtan sonra, o sinir bozukluğu ve atmosferde bir kulüp başkanı ile MHK başkanının görüşmesinin kime nasıl bir faydası olabilir?” dedi. “Çok sakin bir konuşma geçtiğini varsayalım” diyen Sarvan, “Bir taraf şikayet edecek, MHK ise teselli edici cümleler kullanacak. Sonra da bu, kulüpler tarafından (telafi edilecek) şeklinde algılanıyor. Maçın üzerinden geçtikten birkaç gün sonra medeni bir şekilde konuşulur. Eski alışkanlıkların ortadan kalkması gerekir. Bunlar eski dönemlerden kalan alışkanlıklardır” ifadelerini kullandı.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.