Sarrafların yüzü gülüyor

Sarrafların yüzü gülüyor

Düğün için Ramazan ayının bitmesini bekleyenler altında satışlarında hareketlilik yaşanmasına neden oldu. Satışların yüksek olması sarrafların yüzünü güldürdü

Ramazan Bayramı'ndan sonra düğünlerde büyük bir artış yaşanıyor. Düğünlerini yapmak için bayramdan sonrasını bekleyenlerin sayısı hayli fazla. Düğünlerin bu denli fazla olması sarraflara yaradı. Altın satışlarında büyük bir artışın görüldüğünü belirten sarraflar ikinci bayramını, Ramazan Bayramı'ndan sonra yaşıyor. Ramazan ayında altın satışlarında bir durgunluk yaşandı. Ancak Ramazan ayının bitimiyle sarraflar başta olmak üzere bütün esnaflar satışlardan memnun. Sarraflar seçime kadar hareketliliğin devam edeceğini söylüyor. Vatandaşların altın alımı için ellerini çabuk tutmaları gerektiğini belirten özel bir kuyumcunun sahibi, hareketliliğin yaz sonuna kadar fiyatların değişebileceğini söyledi. Altın satışlarından memnun olduğunu dile getiren özel bir kuyumcu dükkanı sahibi Mustafa Karaaslan, "Ramazan ayında bir durgunluk yaşadık. Düğünler olmayınca bizleri de kötü etkiledi. Ancak Ramazan Bayramı'nın üçüncü gününden itibaren satışlarımızda büyük oranda bir artış söz konusu. Bu işin özelliği de budur. Ramazan ayı bizler açısından çok durgun geçer. Ancak yaz kış farketmeden Ramazan ayının bitimiyle satışlarda bir artış olur. Bu sene altın fiyatlarının artıp azalacağı konusunda bir şey söylemek doğru olmaz. Çünkü bu yıl çok sürpriz bir şekilde geçiyor. Düğün yapacak vatandaşlarımız altın fiyatları düşükken ellerini çabuk tutsunlar" diye konuştu.

GURBETÇİLERİN DÖNÜŞÜ SATIŞLARI ARTTIRDI

Konyalı gurbetçilerin memlekete dönmesinin altın satışlarına olumlu bir şekilde yansıdığını dile getiren Karaaslan, "Yaz sezonu sarraflar açısından genelde olumlu geçer. Çünkü düğünler artar bu da bizlere olumlu yansır. Bunun dışında gurbetçilerin gelmesi de satışların artmasını etkiliyor. Seçime kadar bu hareketlilik bu şekilde devam eder. Ancak seçim günü ve öncesi doğal olarak durgunluk yaşanır. Ben seçimlerden sonra satışların daha da artacağını düşünüyorum. Belediye seçimlerinde de öyle olmuştu. Vatandaşlar seçimlerden önce tedirgin oluyorlar ve para harcamak istemiyorlar. Ancak genelde seçim sonrası piyasa biraz hareketlenir. Bu seçimlerde de aynı manzara ile karşılaşacağımızı tahmin ediyorum. Bu sene altın fiyatları dalgalı bir şekilde ilerliyor. Ancak Ramazan ayının başlamasından itibaren altın fiyatları kendi korudu. Aynı seviyede devam etti. Bu nedenle de müşteride bir güven oluştu. Ancak altın fiyatları dövize bağlı. Eğer ki dövizde aşırı bir dalgalanma olursa bu altın fiyatlarına da yansıyacaktır. Şu anda çeyreğin satışını 150 liradan yapıyoruz. En çok çeyrek altın satılıyor. Bunun dışında düğün takısının olmazsa olmazı bileziktir. Bileziğin gramı da 87-86 liradan satıyoruz. Vatandaş fiyatlardan memnun, dolayısıyla biz de satışlardan memnunuz" ifadelerini kullandı.

ATÖLYELER GECE GÜNDÜZ ÇALIŞIYOR

Vatandaşların talebinin yüksek olmasından dolayı altın atölyelerinin talebi karşılamak için gece gündün çalıştığını ifade eden Karaaslan, "Vatandaşın altın talebi yüksek. Talebi karşılamak için de atölyeler durmadan çalışıyor. Geçtiğimiz dönemde yine Ramazan ayının bitimiyle altın satışları yükselişe geçmişti. Atölyeler de bu altın ihtiyacını karşılayamamıştı. Çeyrek sıkıntısı yaşanmıştı. Şimdi aynı manzara ile karşılaşmamak için atölyeler fazla mesai yapıyor. Bizler de stoğumuzu ona göre ayarladık. Bayramdan sonra beklediğimiz satışı yapıyoruz. Ramazan ayı hiç de beklediğimiz gibi geçmemişti. Ramazan bitti ancak önümüzde Kurban Bayramı var ve yine düğünlerinin bayram dönemine denk gelmesini istemeyenler, düğünlerini Ağustos ayına sığdırıyor. Eskiden 10 düğüne sattığımız altın miktarını şimdilerde 30 düğüne satıyoruz. Yani eskiye göre düğünlerde daha az altın takılıyor. Ancak çok şükür, halimizden memnunuz. Taksit sınırlandırılması bizlere olumlu yansıdı. Çoğu sarraf taksit yasağından dolayı şikayetçi. Ancak ben memnunum. Çünkü altın gerçek alıcısını buldu. Ben küçük esnafım. Benim müşterim, düğün için takı takmak isteyenler olur. Altına ihtiyacı olan da olmayan da altın alıyordu. Yani işi ticarete döküyorlardı. Şimdi altın, sadece alıcısına, yani düğüncülere ulaşıyor” dedi.

BERKHAN PARLAK - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.