Sarraflarda çeyrek altın yok satıyor

Sarraflarda çeyrek altın yok satıyor

Ramazan Bayramı sonrası 'altın' çağını yaşayan sarraflar, halinden memnun. Sarraflar, satışların Kurban Bayramı'na kadar bu şekilde devam edeceğini söylüyor.

Sarraflar ve kuyumcuların düğün sezonunun etkiseyle yüzü gülüyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin bitmesinden sonra altın piyasasında bir hareketlilik baş gösteriyor. Özellikle gurbetçilerin de gelmesi ile birlikte, altın satışları patladı. Altın toptancıları ise, altının sıkıntısı yaşamamak için stoğunu daha da büyütüyor. Sarraflar, erken bayram yapıyor. Düğünlerde bolca takılan çeyrek altınlar ise yok satıyor. Düğüncülerin dışında ticaret amaçlı altın alanlar da var. Ticaret amaçlı altın alıcılarının büyük bir bölümünü gurbetçiler oluşturuyor. Altın fiyatları dövizlerin yükselip alçalmasına bağlı olduğu için bir, dövizde de herhangi bir dalgalanma beklenmiyor. Seçimlerden önce tedirgin olan vatandaşlar, seçimlerin bitmesi ile birlikte elindeki 'yastık altı' paraları piyasaya sürüyor. Seçimlerin sona ermesi ile yeni bir bekleyiş daha başladı. Başbakan kim olacak sorusu, piyasada bir bekleyişe neden oluyor. Sarraf Dedeler'in Sahibi Melih Pancı, “Düğün sezonu bize yaradı ancak seçim havası halen piyasada hakim. Başbakanın kim olacağı merakı, altın alıcılarında bir bekleyişe neden oldu. Altın yatırımcı şu anda ellerindeki altınları yastık altında bekletiyor, satmıyorlar. Altın fiyatlarında ani bir yükseliş olursa diye bekleyişdeler” diye konuştu.

BAZILARI ALTINLARI BEKLETİYOR

Vatandaşların altın fiyatlarında bir yükseliş olmasını beklemesinden dolayı elindeki altını piyasaya sürmedeğini belirten Pancı, “Vatandaşlarda yanlış bir algı var. Ellerindeki altını bekletiyorlar. Altının yükseleceğini düşünüyorlar. Ancak altın fiyatları dövize bağlı. Dövizde bir dalgalanma olduktan sonra altın fiyatları yükselir onun dışında altın stoğu azaldığı için fiyatlarda bir yükselme olur. Ancak stoklarda herhangi bir sıkıntı yok. Dövizde de bir dalgalanma olmadığı sürece altın fiyatları bu şekilde devam eder. Ancak sürekli bir risk hali söz konusu son 6 aydır. Çevremizde gelişen olaylar piyasayı da etkiliyor. Mesela Irak'ta kapanan bir yol, Türkiye'de bir takım ürünlerin fiyatını arttıracağı gibi, altın fiyatları da bu gibi durumlardan etkilenir. Fiyatların geçtiğimiz yıllara oranla yüksek olmasının da sebebi budur bence. Türkiye'nin hemen altında kaynayan bir kazan var. Bu tür olaylar altın fiyatlarını yüksek tutuyor” dedi.

ALTINDA KISA VADELİ DÜŞÜNMEYİN

Altına yatırım yapanların kar etmek için uzun vadeli düşünmesi gerektiğini söyleyen altın toptancısı Ömer Gök de, “Benim vatandaşlarımıza önerim altın için yatırım yapacaklarsa eğer uzun vadeli düşünsünler. Altında mutlak bir kar vardır. Ancak kısa vadede olmaz. Büyüklerimiz de her zaman uzun vadeli altından şaşmayın der. Ben vatandaşlarımıza şöyle bir öneride bulunuyorum. Kesinlikle altında günlük düşünmesinler. Uzun vadede altını çok güzel bir yatırım aracı olarak kullanabilirler” ifadelerini kullandı. Altın fiyatları ise şöyle, gram fiyatı 90 buçuk lira, çeyrek altın fiyatı 145 lira, altının yarım fiyatı 289 lira, altının tam fiyatı ise 580 liradan satılıyor. Kuyumcularda ise 145 liradan alınan altın, 154 liradan satılıyor. Uzmanlar fiyatların Başbakan belli olana kadar bu şekilde olacağını söylüyor.

BERKHAN PARLAK merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.