Sarımsağın kilosu 80 TL'ye dayandı! 

Sarımsağın kilosu 80 TL'ye dayandı! 

Türkiye'nin Koronavirüs ile mücadele döneminde zam şampiyonu, sarımsak oldu. Konya'da sarımsağın kilogram fiyatı, 80 TL'ye kadar yükseldi.

 

Bu dönemin fiyat bazında en fazla artış gösteren ürünü sarımsak oldu. Sarımsağın kilogram fiyatı kalitesine göre 79 TL'ye kadar yükseldi. Zam şampiyonu sarımsak, marketlere göre daha ucuz olan pazarlarda bile en ucuz 45-50 TL'ye satışa sunuldu. Sarımsağın özellikle son 2 hafta içinde tavan yaptığı öğrenildi. Koronavirüse karşı sarımsağın sürekli etkili olduğunun bazı kesimlerce dile getirilmesi, vatandaşın da bu söylemler ile birlikte sarımsağa aşırı talep göstermesi fiyatları şişirdi. Son günlerde sarımsağın fiyatında bir düşüş gözlemlense de, fiyatlar hala mevsim normallerinin üzerinde yer alıyor. 

PAHALIYA SATAN ESNAFA DA SÖYLENECEK SÖZ YOK

Sarımsağın yaklaşık 15 gün önce halden çıkış fiyatının 55-60 TL'yi bulduğunu söyleyen Konya Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Adnan Pirinç, o kalitedeki sarımsağın bugün halden çıkış fiyatının 40 TL'ye kadar indiğini dile getirdi. Fiyatlarda genel olarak bir gerileme olduğunu belirten Başkan Pirinç, “Bugün sarımsak 80 TL'ye satılıyorsa, söylenecek çok söz yok. Belki esnaf, sarımsağı yüksek fiyattan almıştır, hangi esnaf zarar etmek ister?” dedi. Halde bugün 20 TL'den satışa çıkarılan sarımsak olduğunu da kaydeden Pirinç, “Ucuz sarımsak, pahalı sarımsağa göre daha küçük ve saplı. Pahalı olan sarımsak daha taze ve mevsiminin ürünü. Fiyatlar, geriye doğru bir seyir izlemeye başladı. İnşallah fiyatlar daha da düşecek” dedi. 

SARIMSAK YORUMLARI PİYASANIN DENGESİNİ SARSTI!

Bir dönem televizyonlarda sarımsağın Koronavirüse iyi geldiği ile ilgili söylemlerin arttığını, bu söylemler ile birlikte vatandaşın ihtiyacından daha fazla sarımsak aldığını ifade eden Pirinç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Sarımsağın insan sağlığına faydası vardır ama 2 günde sarımsak virüse nasıl iyi gelecek? İnsanların bu söylemleri iyi ölçüp tartması gerekir. 'Sarımsağın bol tüketimi, bağışıklık sistemini güçlendirir' söylemleri vatandaşı aşırı talebe sevk etti. Bu söylemler, vatandaşın talebi piyasanın dengesini de sarstı. Sarımsak bulmak bir ara zorlaştı. Çin'den de sarımsak geliyordu. İthalat-ihracatta da kısıtlamalara gidilince bir dönem böyle bir sıkıntı yaşandı. ” Vatandaşın bu söylemlere düşmemesi gerekir. Piyasanın dengesi de çok değişiyor. 

FİYATLARI ŞİŞİREN VATANDAŞIN AŞIRI TALEBİ

Koronavirüs dolayısıyla bir dönemde soğan ve patatesin fiyatının arttığını hatırlatan Pirinç, şunları kaydetti: “Koronavirüs Türkiye'de ilk görüldüğü gün ve 10 gün sonrasına kadar vatandaş ciddi bir panik havası içine girdi. Vatandaş, endişe ile patates ve soğan stokladı. O dönemde ihtiyaç fazlası soğan ve patates talebi oldu. Fiyatlar şişti. Fiyat politikasında vatandaşın tutumu çok etkili oluyor. Vatandaşın endişe ve panik ile, çeşitli söylemler ile ürün stoğu yapması gerçekten doğru değil. Şimdi halde çoğu ürünün fiyatı düşüyor. Soğan, patates, sarımsak, limon ve diğer ürünlerde fiyatlar düşüşe geçti. Sokağa çıkma yasağı uygulanıyor Türkiye'de. Vatandaş, 2 günlük yasak için evine stok yapıyor. 1-2 gün için ürünlere bu kadar fazla yüklenilmesi hepimize zarar veriyor. Tedbirli olmak tabii ki önemli ama aşırıya kaçmamak da gerekir.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum