Şarbon Hastalığı Tbmm Gündeminde

Şarbon Hastalığı Tbmm Gündeminde

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, büyük ve küçükbaş hayvanlarda görülen, hayvanlardan insanlara geçen ve ölüme yol açan tehlikeli bir hastalık olan şarbonu TBMM gündemine taşıdı.Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker...

CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka, büyük ve küçükbaş hayvanlarda görülen, hayvanlardan insanlara geçen ve ölüme yol açan tehlikeli bir hastalık olan şarbonu TBMM gündemine taşıdı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker tarafından yazılı olarak yanıtlanması talebiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi sunan Aylin Nazlıaka, komşu ülkelerde devam eden iç karışıklık, otorite boşluğu ve belirsizliğin, Türkiye’nin sınır güvenliğini olumsuz yönde etkilediğine dikkat çekerek, “Bu bölgelerde devam eden savaş sigaradan, içkiye, çaydan şekere, akaryakıttan büyükbaş ve küçükbaş hayvana kadar kaçakçılığı arttırmıştır. Özellikle kaçak hayvan girişi, toplum ve çevre sağlığının yanı sıra sağlıklı hayvan neslinin korunması açısından büyük risk yaratmaktadır.” dedi.

Büyük ve küçükbaş hayvanlarda görülen şarbon hastalığının hayvanlardan insanlara geçen ve ölüme yol açan tehlikeli bir hastalık olduğunu hatırlatan CHP’li Nazlıaka, “Canlı hayvan kaçakçılığının artması bu tür hastalıkların artmasına da neden olmaktadır. Haymana ilçesinde 8, Polatlı’da ise bir vatandaşımıza hayvanlardan şarbon hastalığı bulaştığı ve bu vatandaşlarımızın tedavi altına alındığı haberleri basınımızda yer almıştır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Ankara İl Müdürlüğü yetkilileri Haymana ve Polatlı'da görülen şarbon nedeniyle önlemleri aldığını, hayvanların aşılarının kontrol edildiğini söyleseler de Başkent’te yaşanan bu olay kaygı vericidir. “ açıklamasını yaptı.

BAKAN EKER’E ŞARBON SORULARI

Nazlıaka, bu bağlamda Bakan Eker’e şarbonla ilgili şu soruları yöneltti:

2011-Temmuz 2014 döneminde yıllar itibariyle Türkiye’ye girerken yakalanan büyük ve küçükbaş hayvan sayısı nedir? Bu hayvanlardan kaçında hastalık tespit edilmiştir? Hastalık türleri nedir?

Söz konusu dönemde yıllar itibariyle Türkiye’ye girdikten sonra ele geçirilen büyük ve küçükbaş hayvan sayısı nedir? Hangi illerde ele geçirilmiştir? Kaçak olarak yurda giren ve ele geçirilemeyen tahmini hayvan sayısı nedir?

Haymana ve Polatlı’da görülen şarbon hastalığının kaynağı nedir? Başka ilçelerde şarbon riski olup olmadığı konusunda araştırma yapılmış mıdır? Hangi önlemler alınmıştır?

Şarbon Hastalığına Karşı Korunma Ve Mücadele Yönetmeliği kapsamında Türkiye genelinde ve Ankara’da alınan önlem ve yapılan çalışmalar nelerdir? Bu önlem ve çalışmalara rağmen Haymana ve Polatlı İlçelerinde neden şarbon hastalığına rastlanılmıştır?

Şarbonlu etlerin piyasaya sürülmemesi için hangi önlemler alınmıştır? 2013 ve Temmuz 2014 tarihi itibariyle ülke genelinde ve Ankara’da sağlığa uygun olmayan ve ele geçirilen et miktarı nedir? Bu firmalar hakkında ne işlem yapılmıştır? Sağlığa uygun olmayan et satan ama halen faaliyetini sürdüren firma var mıdır? İllere göre sayısı nedir?

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.