Şap pazar kapattırdı

Şap pazar kapattırdı

Şap ve şarbon salgını hayvan üreticilerini vurdu. Hızla yayılan hastalık hem üreticileri hem tüketicileri tedirgin ediyor. Salgın hastalık nedeniyle hayvan pazarlarına kilit vurulurken, et fiyatları da düştü

Şap virüsünün ortaya çıkmasıyla birlikte hayvancılık sektörü büyük yara aldı. Büyükbaş hayvan üreticilerini salgın hastalık korkutuyor. İlk kez Van'da görülen ve hızla tüm ülkeye yayılan şap hastalığına karşı aşılama seferberliği başlatıldı. Konya'da ve tüm Türkiye'de, şap hastalığı ile ilgili yeni tip bir virüsün tespit edilmesi sonrası kente büyükbaş hayvan giriş-çıkışları yasaklandı. Konya Havyan Pazarı kapatıldı. Büyükbaş hayvan alım-satımı durma noktasında geldi. Hastalık nedeniyle birçok üretici malını kesimhaneye götürdü.

KONYA'DA 370 BİN HAYVAN AŞILANDI

Bazı bölgelerde karantina uygulanırken, virüse karşı üretilen yeni aşılar da hızla hayvanlara yapılıyor. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlügü, Konya'da 370 binden fazla hayvana aşı yaptı. Aşı çalışmaları il genelinde devam ediyor. Bazı bölgeler de karantinaya alındı. Karatay, Meram, Seydişehir, Çumra ve Ereğli'nin bazı noktaları risk bölgesi ilan edildi. Öte yandan salgın nedeniyle kırmızı et fiyatında da 4 liralık bir düşüş yaşandı. Salgın sebebiyle dana eti almayan birçok tüketici ise kuzu etine yöneldi. Kuzu fiyatlarında ise kısmi bir yükselme görülüyor.

ÜLKE GENELİNDE CİDDİ BİR KRİZ SÖZ KONUSU

Salgın hastalık ve et piyasası hakkında konuşan Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Karabulut, hastalığın hayvancılık sektörüne büyük zarar verdiğini belirterek, salgın nedeniyle ülke genelinde hayvan pazarlarının kapatıldığını ifade etti. Hastalığın üreticileri tedirgin ettiğini, virüsün ilk olarak Van'da görüldüğünü belirten Karabulut, "Süriye'den geldiği tahmin edilen salgın, Van'dan tüm yurda yayıldı. Van'da 29 Eylül'de Türkiye'de daha önce görülmeyen A-Nepal tipi şap hastalığı tespit edildi. Virüs kısa sürede birçok ile yayılınca, başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere il ve ilçelerdeki müdürlükler alarma geçti. Eğer erken müdahele edilseydi belki de bu kadar yayılmayacaktı. Ciddi bir kriz sözkonusu. Endişe ve kaygı her geçen gün artıyor. Konya, Aksaray, Aydın, Çorum, Kayseri, Sivas ve Burdur hayvan pazarları kapatıldı. İnşallah salgın endişesi bir an önce ortadan kalkar. Hastalık et ve süt verimini hızla düşürüyor" diye konuştu.

İL TARIM VE HAYVANCILIK'TA KIRMIZI ALARM

Konu hakkında bilgi veren Konya Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri ise şu ifadeleri kullandı: "Tüm Türkiye risk altında. Konya'da şarbon tehlikesi yok ama şap tehlikesi var. Salgının yayılmaması için Konya merkezdeki ve Ilgın'daki hayvan pazarını kapattık. Karapınar'daki pazar da salgın nedeniyle değil, tadilat nedeniyle kapalı. Aşı seferberliği sürüyor. Şu ana kadar 370 bin hayvana aşı yaptık. Hastalık kontrol altında diyebiliriz. Ocak ayında da ikinci aşılama yapılacak. Karatay, Meram, Seydişehir, Ereğli ve Çumra'da hastalık görüldü. Bazı bölgeler karantinaya alındı. Önlemleri hızla alıyoruz. Üreticilerin ve tüketicilerin sıkıntı yaşamaması için elimizden gelen gayreti sarf ediyoruz."

KERİM ATICI

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.