Sao Paulo’da Kuraklık Alarmı

Sao Paulo’da Kuraklık Alarmı

Brezilya’nın 20 milyon nüfusu aşan şehri Sao Paulo’da, kuraklık alarmı yaşanıyor. Genellikle ülkede ilkbahar mevsiminde en fazla yağış düşmesine rağmen, küresel ısınma ve sera gazlarının etkisiyle Sao Paulo eyaleti, son 20 yılın...

Brezilya’nın 20 milyon nüfusu aşan şehri Sao Paulo’da, kuraklık alarmı yaşanıyor. Genellikle ülkede ilkbahar mevsiminde en fazla yağış düşmesine rağmen, küresel ısınma ve sera gazlarının etkisiyle Sao Paulo eyaleti, son 20 yılın en büyük su sıkıntısını çekiyor. Daha önce ülkede 104 merkezde su kullanımı karneye bağlanmışken, durum bazı şehirlerde giderek daha da kötüye gidiyor.

Mevsim normallerinin üstünde seyreden sıcaklıklar, son 50 yılın en üst seviyesine çıkmış durumda. Beklenen yağışların görülmemesi ise buharlaşmayı hızlandırarak içme suyu kaynaklarının hızla azalmasına sebep oluyor.

Daha önce benzeri yaşanmamış kuraklık ile barajlardaki suyun yüzde 95’i tükendi. Geçen hafta ikinci kez tekrardan vali seçilen Geraldo Alckmin’e, suyu karneye bağlamadığı için eleştiriler yöneltiliyor.

Kuraklık bununla kalmayıp, komşu iki eyaleti de derinden etkiliyor. Sao Paulo’dan sonra iki önemli eyalet olan Rio de Janeiro ve Minas Gerais eyaleti arasında, kaynak savaşı yaşanıyor. Üç eyalet nehir kaynaklarından elde edilen içme suyu için, birbirlerine düşman kesilmiş durumdalar.

Şimdiye kadar Sao Paulo kentinde tedbir olarak, geceleri su basıncı azaltılıyor ve vatandaşlar suyu ekonomik bir biçimde kullanmaları için teşvik ediliyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.