Sandığa yeni boyut

Sandığa yeni boyut
Çumra Endüstri Meslek Lisesi Mobilya ve İç Mekan Tasarım Öğretmeni Harun Önsesveren, ürettiği katlanabilir ve şeffaf seçim sandığını METEF 2011 fuarında sergiliyor

Konya genelindeki mesleki ve teknik eğitim veren okul ve kurumların katılımı ile Mevlana Kültür Merkezi’nde açılan Mesleki ve Teknik Eğitim Fuarı (METEF 2011)’de açılan stantlardaki öğrenci ve öğretmenler tarafından hazırlanan ilginç ürünler ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. Sergide dikkat çekilen ürünler arasında portatif seçim sandığı da dikkat çekiyor.

SEÇİM SANDIĞINA YENİ BOYUT

Çumra Endüstri Meslek Lisesi Mobilya ve İç Mekan Tasarım Öğretmeni Harun Önsesveren, 2007 seçimlerinin ardından icat ettiği, ahşap yerine cam kullanılarak yapılan, şeffaf ve portatif seçim sandığını açılan sergide beğeniye sundu. Irak’ta dahi şeffaf sandıklarla seçim yapıldığını gördükten sonra böyle bir sandık icat etmeyi akıl ettiğini bildiren Harun Önsesveren, “Irak gibi bir ülkede seçimler şeffaf sandık kullanılarak yapılıyor. Bunu Türkiye’ye taşımayı düşündüm. Bunu yaparken de hem şeffaf olmasına hem de ergonomik olmasına dikkat ettim. Bu nedenle camdan, katlanabilir seçim sandığı yapmayı planladım. Her boyutta yapılabilecek bu seçim sandığının bir örneğini Yüksek Seçim Kurulu’na proje olarak sundum ama yanıt vermediler” dedi.

Sandığın şeffaf ve ergonomik olduğu kadar ekonomik de olduğuna dikkat çeken Harun Önsesveren, “Ahşaptan yapılan seçim sandıklarının maliyetinin 250 TL olduğunu duydum. Ben ise şeffaf olan bu seçim sandığını 50 TL’ye mâl ettim. Üstelik taşınması da ahşap sandığa göre çok daha kolay ve ekonomik. Ahşap sandıklar 10 kamyon otobüsle taşınıyorsa, bu sandık katlanabilir özelliği sayesinde 1 kamyonla daha rahat bir şekilde taşınabilecek. Fazla yer kaplamayacağı için depolama açısından da sorun oluşturmayacak” ifadelerini kullandı. Ürettiği ahşap seçim sandığında güvenliği de üst seviyede tutmaya çalıştığını dile getiren Önsesveren, “Oylar zaten kapalı zarf usulü ile kullanılıyor. Bu nedenle kimin kime oy verdiği görülmeyecek. Ancak zarflar görülebilecek ve sandıkların doluluk oranları hemen tespit edilebilecek. Bunun yanında sandığın bütün parçaları birbirine kenetlenmiş durumda. Kapak kısmı ise mühürlenebilir nitelikte bir kilitle kilitlenebiliyor. Yani bu sandıkların seçim sandığı olarak kullanılmasında hiçbir sakınca yok” diye konuştu.

Seçim kanununda yapılan yeni düzenlemedeki maddelerden birisinin de seçim sandıklarının şeffaf, kırılmaz ve ısıya dayanıklı olarak yapılması olduğuna vurgu yapan Önsesveren, “Kanunun yasalaşmasından sonra yaptığımız yeni çalışmalar sonucu geliştirdiğimiz seçim sandığı şeffaf, kırılmaz, ısıya dayanıklı, kilitlenebilir olduğu gibi, katlanabilir özelliği ile de dikkat çekmektedir. Geliştirdiğimiz seçim sandığının katlanabilir olması, taşınırken ve depoda saklanırken fazla yer kaplamamasını sağlamaktadır bu da depolama ve taşıma noktasında büyük kolaylık sağlamaktadır. Ayrıca sandığın katlanması ve kurulması basit olup, kısa zaman almaktadır. Özel bir kap içine konarak çanta taşır gibi elde rahatlıkla taşınabilir. Bu da seçim hazırlıkları öncesinde ve sonrasında müthiş bir kolaylık sağlayacaktır” ifadelerini kullandı. Bu çalışmanın temel nedeninin değişime katkı sağlamak olduğunu bildiren Önsesveren, amaçlarının ülke ekonomisine ufak bir fayda sağlamak olduğunu sözlerine ekledi.

RASİM ATALAY

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.