Sanayide çark durdu

Sanayide çark durdu

Sanayide çarklar durma noktasına geldi. Döviz kurlarındaki artış ve komşu ülkelerde yaşanan iç savaşlar sanayiciyi zor durumda bıraktı. Bazı sanayiciler dükkan kapatırken, bazı firmalar da küçülmeye gitti

Sanayide çarklar durma noktasına geldi. Döviz kurlarındaki artış ve komşu ülkelerde yaşanan iç savaşlar sanayiciyi zor durumda bıraktı. Bazı sanayiciler dükkan kapatırken, bazı firmalar da küçülmeye gitti. Sanayiciler zor günlerden geçiyor. 2015 yılı sanayici açısından iyi geçmedi. Bir yanda döviz kurlarındaki artış diğer yanda komşu ülkelerde yaşanan iç karışıklık sanayiciyi zor durumda bıraktı.

Sanayide çarklar durma noktasına geldi. İthalat ve ihracattaki sıkıntılar nedeniyle birçok sanayici bankaların kapısını çaldı. Bankalar da kriz tarifesini devreye koydu. Üreticiler rahatlamak için yüksek oranlarla kredi çekiyor. Üretebilmek için banka finansmanına ihtiyaç duyan sanayici, son dönemde piyasalardaki gelişmeler karşısında çaresiz kaldı. Ülke içinde ve dışında yaşanan olumsuz gelişmeler hem vatandaşı hem de iş dünyasını vurdu. Kapısına kilit vuracak hale gelen birçok sanayicinin hükümetten bir takım talepleri var.

FİRMALAR KÜÇÜLÜYOR

Konu hakkında bilgi veren Sanayici Hüseyin Dizlek, "2015 bizim açımızdan iyi geçmedi. Konya'da faaliyet gösteren ve ekonomiye katkı sağlayan sanayicilerde şu an para yok. İthalat ve ihracat yapanlar zarar ediyor. Kurlar yükseldi. Birçok firma ham madde ihtiyacını dışarıdan karşılıyor. Döviz yükselince maliyetler arttı. Şu an piyasada tahsilat sıkıntısı da var. Zincirin halkaları gibi herkes birbirine bağlı. Bir yerde yaşanan aksaklık birçok kişiyi etkiliyor. Rahat nefes almak için birçok sanayici bankalara koşuyor. Müşteri çekiyle kredi çeken esnaf var. Nakit ihtiyacını karşılamak için sanayici bankaya gidiyor. Küçülmeye giden firma sayısı hayli fazla. Bir çok firma da batıyor. Bankalar dükkanlara ortak oldu diyebiliriz" açıklamasında bulundu. "Hükümet sanayicinin sıkıntılarını gidermek için bir dizi önlem almalı" diyen Dizlek, "Herkes öz sermayeye yönelmeli. Haksız rekabet önlenmeli. Gereksiz ithalata yapılmamalı. Herkes ayağını yorganına göre uzatmalı. Sanayici eleman da bulamıyor" sözlerini kullandı.

YERİMİZDE SAYIYORUZ

Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ay  da ekonomideki son gelişmeleri değerlendirdi. "Ekonomide son 4-5 yıldır yerimizde sayıyoruz. Yakaladığımız büyüme trendi geride kaldı. Ortadoğu'da yaşanan karışıklık ihracatı etkiledi. Rusya ile yaşanan gerilimin faturası da daha tam olarak ekonomiye yansımadı. Bu da olumsuz etki yapar. Pazarları kaybediyoruz. Son 18 ayda ülke olarak enerjimizin önemli bir kısmını seçimlere harcadık.

Dış konjektürdeki gelişmeler de lehimize değil. Birçok sanayici krediyle ayakta durmaya çalışıyor. Bazıları inşaat sektörüne yöneldi" ifadelerini kullandı.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.