Sanayicinin işi zor; yükü ağır! 

Sanayicinin işi zor; yükü ağır! 

Sanayicilerin girdi maliyeti artmaya devam ediyor. Önce döviz kurundaki dalgalanmadan olumsuz etkilenen sanayiciler şimdi de zamlarla boğuşuyor

Döviz kurundaki dalgalanma devam ediyor. Bu dalgalanma ile birlikte sektörel çıkmaz da artıyor. Sanayiciler, her gün bir zam haberi alıyor. Son olarak doğal gazda sanayi aboneleri için geçerli olacak tarifeye yüzde 48, elektrik üretim amaçlı tarifeye yüzde 46 zam yapıldı. Böylelikle sanayicinin yükü iyice arttı. Bu girdi maliyetleri ile firmaların eskisi gibi üretmesi, rekabet edebilmesi, ekonomiye artı değer katması da zorlaştı. 

İŞ DÜNYASI ZORLANIYOR!

Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı Memiş Kütükcü, zamlar ile ilgili Merhaba Gazetesi'ne değerlendirmelerde bulundu. Başkan Kütükcü, enerjide artan fiyatların, sanayinin rekabet gücünü olumsuz etkilediğine dikkat çekti. Sanayinin maliyetlerdeki tüm artışlara rağmen üretime ve ihracata devam ettiğini ancak son dönemde enerji başta olmak üzere, hammadde, lojistik gibi kalemlerde artan maliyetlerin iş dünyasını zorladığını ifade eden Kütükcü, BOTAŞ tarafından yayımlanan Kasım ayı doğal gaz tarifesini değerlendirdi. 

5-2-1-1114x800.jpg

YILBAŞINDAN BU YANA GELEN ZAM YÜZDE 182!

Kütükcü, şunları kaydetti:  “1 Kasım itibariyle sanayi abonelerinin kullandığı doğal gaz için yüzde 48.4, elektrik tüketim santrallerinin kullandığı doğal gaz için de yüzde 46.8 zam yapıldı. Böylece yılbaşından bu yana doğal gaza yapılan zam oranı yüzde 147.5’a ulaştı. 1 Ocak’ta sanayicimiz bin metreküp doğal gaz için bin 414 lira öderken, 1 Kasım itibariyle 3 bin 500 lira ödeyecek. Ayrıca elektrik üretim amaçlı doğal gaz kullanan kojenerasyon tesislerindeki doğal gaza yılbaşından bu yana gelen zam oranı da yüzde 182’ye ulaştı. Bu oranlar gerçekten çok yüksek. Doğal gazda artan maliyetler, elektrik fiyatlarını ve enflasyonu da yukarıya doğru taşır.”   

ÇOĞU SANAYİCİ BUGÜN HESAPLAMA YAPAMIYOR!

Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Konya Şube Başkanı Ahmet Serçe zamların sıkıntılı bir durum olduğunu ifade etti. Üreticinin girdi maliyetinin gün gün arttığının altını çizen Başkan Serçe, elektrik ve doğal gaza zam gelmesinin de üreticiyi ciddi şekilde zorladığını dile getirdi. Serçe, “Girdi maliyetinin yüksek olması sadece üreticileri değil, son tüketiciyi de zorluyor. Üretici ve tüketici bu anlamda zora giriyor. İhracat bizim için olmazsa olmaz. Bunun yanında ihracatın iç piyasa dinamiklerini de bozmaması gerekir. İhracat artıyor, artmaya da devam etsin ama iç piyasa dengesi de sağlansın. Bugün tedarik noktasında bazı sıkıntılar yaşıyoruz. Ciddi bir belirsizlik var. Bu belirsizliğin giderilmesi şart. Çoğu sanayici hesaplama yapamıyor. Ürünlerde günlük maliyet artışı yaşanıyor.  İç piyasaya çalışanların bu süreçte işi daha zor. Rekabette zayıflamalar yaşanabilir” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

5-3-804x800.jpeg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum