Sanayici nitelikli eleman bulamıyor

Sanayici nitelikli eleman bulamıyor

Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısında konuşan KSO Başkanı Büyükhelvacıgil, 2 milyonun üzerinde işsize rağmen, sanayici nitelikli eleman bulamıyor dedi

Konya Sanayi Odası Ağustos ayı Olağan Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Ahmet Şekeroğlu başkanlığında gerçekleştirildi. Meclis üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, KSO Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Büyükhelvacıgil Türkiye, dünya ve Konya ekonomisini değerlendiren bir sunum yaparak, önemli tespitlerde bulundu. Sözlerine terörü kınayarak başlayan Büyükhelvacıgil, Türkiye’nin başarılarını gölgelemeye, barış ve huzur ortamını bozmaya çalışanların bu hain emellerine hiçbir zaman ulaşamayacaklarını söyledi.

ŞİRKETLERİN KARLILIKLARI DÜŞÜYOR

Dünyanın en önemli ekonomilerinden tarihi derecede olumsuz rakamlar gelirken, Türkiye’nin büyümeye devam etmesi, ihracatın artması ve işsizliğin tek hanelere düşmesinin umut verici olduğunu belirten Büyükhelvacıgil, bugün Türkiye’nin en önemli sorunlarından birinin şirketlerin karlılıklarında yaşanan düşüş olduğunu ifade etti. 2023 hedeflerine ulaşmak için şirketlerin karlılıklarının artması gerektiğine işaret eden Büyükhelvacıgil, karlılıklarda yaşanan düşüşlerin yapısal bir hale dönüşmeden tedbirler alınması gerektiğini vurguladı. Büyükhelvacıgil, Türkiye’nin yüksek büyüme döneminden kontrollü büyüme dönemine doğru bir geçiş yaşadığına işaret etti ve ekonomide yaşanan bir çelişkinin de ülkede 2 milyonun üzerinde işsiz olmasına rağmen sanayinin hala nitelikli eleman bulmakta zorlanması olduğunu anlattı.

Büyükhelvacıgil, Türkiye’de sanayi üretiminin 31 aydır kesintisiz arttığını belirterek, “Sanayi üretimimiz artıyor, cari açımız düşüyor. Avrupa başta olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinden olumsuz veriler gelmesine rağmen Türkiye, girişimcisi ve fedakar insanlarının emeğiyle takdire şayan başarılar elde ediyor. Ancak halen dünya ihracatında 31. Sırada, ithalatında ise 21. Sıradayız. Bu bize önümüzde zorlu ve uzun bir yol olduğunu, daha doğru stratejilerle, daha çok çalışmamız gerektiğini göstermektedir” şeklinde konuştu.

KONYA İHRACATTA 13.SIRADA

Konya ekonomisinden de bahseden Büyükhelvacıgil, Konya’nın 30 Ağustos itibariyle 854 milyon dolar ihracat gerçekleştirerek, Türkiye ihracat sıralamasında 13’üncü sırada yer aldığı, bu yılın Ocak-Temmuz döneminde Irak, Almanya, İtalya, İran ve Bulgaristan’ın Konya’nın en fazla ihracat yaptığı ilk 5 ülke arasında yer aldığı bilgisini verdi. Büyükhelvacıgil, Konya’nın bu yılın ilk 7 ayında 2009’un tamamından daha fazla ihracat gerçekleştirdiğini vurgulayarak, şunları söyledi: “Konya ihracatının yüzde 25’ini AB’ye yapmasına rağmen ilk 7 ayda Avrupa ekonomisinde yaşanan sıkıntılardan dolayı AB’ye yaptığımız ihracat yüzde 12 düşmüştür. Konya’nın Afrika’ya ihracatı yüzde 11, Ortadoğu ülkelerine ihracatı ise yüzde 20 artış göstermiştir. Ayrıca Konya ihracatının yaklaşık yüzde 65’ini sanayi mamulleri oluşturmaktadır. İhracatımızın yüzde 21,7’sini otomotiv yan sanayi, yüzde 20’sini makine imalat sanayi oluşturmaktadır. Sektörlerimizin ihracatı ise geçtiğimiz yılın ilk 7 ayına göre artış göstermiştir. Taşıt araçları ve yan sanayi sektörünün ihracatı bu yılın Ocak-Temmuz döneminde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 40 artarak 167.2 milyon dolar, makine ve aksamları sektörünün ihracatı yüzde 28 artarak 154.4 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir”

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.