Sanayi dijitalleşmeli

Sanayi dijitalleşmeli

ASKON 10. Divan Toplantısını Konya'da gerçekleştirdi. 'Büyüyen Türkiye' temalı programda konuşan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, 2018'de sanayinin dijitalleşmesinin sağlanması gerektiğini belirtti

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) 10. Divan Toplantısını Konya'da Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Bayır Diamond Otel'de gerçekleştirilen Divan Toplantısına Konya Milletvekilleri Ziya Altunyaldız, Halil Etyemez, Uğur Kaleli'nin yanı sıra Vali Yakup Canbolat,  Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, ASKON Genel Başkanı Hasan Ali Cesur, ASKON Genel Merkez Yönetim Kurulu, Şube Başkanları ve Yönetim Kurulu üyeleri katıldı. 'Büyüyen Türkiye' teması ele alınan programda konuşan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, "Herhangi bir yatırımcımız bir ilde yatırım yapmak istediği zaman izin ve ruhsat işlemlerini yapmak için kurum kurum dolaşmayacak. Yatırım Destek Ofisimize gidecek, ilgili arkadaşlar onlar adına tüm kurumlara orada başvuracak. Tek elden izin ve ruhsat işlemlerini gerçekleştiren mekanizmayı oluşturacağız" şeklinde konuştu.

YATIRIMLARIN BÜYÜMEYE KATKISI YÜKSEK

Her sektörde büyümenin görüldüğüne değinen Elvan, "Yatırımların büyümeye katkısı yüzde 12'nin üzerinde gerçekleşti. Büyümeye ve güçlenmeye devam edeceğiz. Sanayi üretiminin büyümeye katkısı yüzde 14,8 oranında gerçekleşti. Bütün bunlar elle tutulur, gözle görülür büyümedir. O kesimler, siyasetçiler ve iktisatçılar... Dünyada ve Türkiye'de olanlardan uzaklar. Çünkü bunlar toplumla iç içe değildir. Sizlerle iç içe değiller. Toplumla bütünleşmiş ve kaynaşmış değiller. Bunların başarılı olması mümkün değil" ifadelerini kullandı. Sanayicilerin yeni ve ilave yatırımlara yöneldiğine işaret eden Elvan, 2018'de sanayinin dijitalleşmesinin sağlanması gerektiğini belirtti.

ENFLASYON DÜŞÜŞE GEÇECEK

Yaşanan bazı olumsuz hadiselere rağmen Türkiye'nin risk biriminin düştüğünü, buna rağmen ülkenin iyi yolda gittiğini dile getiren Elvan, sözlerine şöyle devam etti: "Bundan sonraki süreçte enflasyon aşağı inmeye devam edecek. 2018'de sanayinin dijitalleşmesini sağlamalıyız. Mevcut sanayi tesislerimizin dijital dönüşümünü sağlayıp, gerçek anlamda dünyada rekabet edebilir konuma getirmemiz gerekiyor. Katmanlı üretimden bahsediyoruz, 'sanayi 4.0' diyoruz. Eğer biz bu dönüşümü sağlayamazsak büyümemizi sürdürebilir kılmamız mümkün değil. Her birinizin sanayinin bu dönüşümü yönünde adım atması gerekiyor. Organize sanayi bölgelerimize tasarım ve dijital dönüşüm merkezleri kuracağız. Bu merkezlerimiz sanayicilere danışmanlık yapacak. Eğitim faaliyetlerinde bulunacak ve tesislerde dijital dönüşümü sağlayacak mekanizmayı ortaya koyacaklar. Bu yönde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızla yoğun çalışmalar yürütüyoruz." 

İZİN VE RUHSATLAR TEK İŞLEMLE ALINACAK

İş ve yatırım yapmayı kolaylaştırmaya devam edeceklerini dile getiren Elvan, konuşmasını şu şekilde tamamladı: "Özellikle gençlerin yarı zamanlı çalışmasını kolaylaştıran mekanizma getireceğiz. Anında işe başlayacakları saat bazlı çalışma ortamı getireceğiz. Üniversite öğrencilerimizin, yarı zamanlı veya haftanın belirli günü çalışmak isteyen gençlerin önünü açacak, bürokratik işlemleri azaltacak düzenlemeyi yapacağız. Yerel düzeyde faaliyet gösteren Yatırım Destek Ofislerine yeni misyon vereceğiz. Herhangi bir yatırımcımız bir ilde yatırım yapmak istediği zaman izin ve ruhsat işlemlerini yapmak için kurum kurum dolaşmayacak. Yatırım Destek Ofisimize gidecek, ilgili arkadaşlar onlar adına tüm kurumlara orada başvuracak. Tek elden izin ve ruhsat işlemlerini gerçekleştiren mekanizmayı oluşturacağız."

KONYA AĞIR SANAYİ YATIRIMI İÇİN ELVERİŞLİ

ASKON Genel Başkanı Hasan Ali Cesur, güçlü finans sistemi, sağlıklı kamu maliyesi, avantajlı nufüs yapısı, iş yapımına uygun kültürü, mali teşviklerin etkisi ve kredi garanti fonu uygulaması ile bir başarı elde edildiğini söyledi.  Cesur, "2017'de yaşanan tüm krizleri dirayetli duruşumuzla atlattık. Bu ancak milli şuur ile olur. Özel sektör yatırımları ve yapısal reformlar ile Türkiye 2018 yılında da sağlıklı büyümeye devam edecek. Nitelikli üretimler yapmalıyız" dedi. Konya'nın ülke ekonomisi açısından stratejik bir konuma sahip olduğuna vurgu yapan Cesur, "Konya-Mersin demiryolu projesi ile bölgenin yük taşımacılığı sorunu büyük ölçüde giderilecek. Konya ciddi bir lojistik merkez olma yolunda. Ayrıca Konya ciddi bir otomobil yan sanayisine sahip. Konya'nın bu açıdan çok cazip bir şehir. Bu artılar göz önüne alındığında Konya'nın ağır sanayide daha ciddi yatırımlara ev sahipliği yapabileceğine inancımız her zaman tamdır. Bu yönde atılacak her türlü kamu ve özel sektör adımlarında Konya ilimizin değerlendirilmesi için elimizden geleni yapacağımızın bilinmesini isterim" sözlerine yer verdi. Ziya Altunyaldız ise üretmeden büyümenin imkansız olduğunu söyledi. Altunyaldız, "Türkiye üreten ve büyüyen Türkiye olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Ekonomik anlamda üreterek bir direnişi, bir dirilişi ve bir yükselmeyi göstermeye çalışıyoruz. ASKON yapısı itibariyle dünden bugüne üreten kesimleri ayağa kaldırmanın Anadolu’yu önce ulusala sonra küresele entegre etmenin aracı, yolu ve yöntemi olmuştur. Büyük resmin parçası olabilmek bizim için çok önemli. Her birimiz küresel bir firma olamayız. Her birimiz büyük ihracatçı olamayabiliriz. Her birimiz büyük marka sahibi olamayabiliriz. İlk 10 ekonomiye girebilmek için hep beraber entegreli bir şekilde çalışmalıyız" dedi.

SALİH ACIBADEM

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum