Samanda ithal beklentisi var!

Samanda ithal beklentisi var!

Yaz aylarında tonu 300-350 lira olan saman, 450-550 liradan satılıyor. Çiftçiler, saman fiyatlarının düşmesi için gemilerle gelen ithal samanların piyasaya girmesini bekliyor

Besleyici değeri olmayan ama çiftçiler tarafından yoğun bir şekilde kullanılan samanın fiyatlarındaki yükseklik çiftçiyi endişelendiriyor. Yaşanılan fiyat artışı sonrası çare olarak yine ithalata başvuruldu. Saman piyasa fiyatını düşürmek için ithal edilen 4 geminin İzmir Limanı'na geldiği iddia edildi. İthal samanın piyasaya girmesi ile fiyatların bir miktar düşeceği tahmin ediliyor.

İTHALAT SÜRECEK

Saman fiyatları ile  ilgili değerlendirmelerde bulunan Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, "Fiyatlarda bir ay öncesi ile şimdi arasında 40-50 lira yükselme var. Fiyatlar tonu 450-550 TL arasında değişiyor. Bu fark kalitesine göre değişiyor. Aldığımız bilgilere göre İzmir Limanı'na 4 gemi saman gelmiş ve boşaltılıyormuş. Pres şeklindeki saman getirilmiş. Mersin'e de gelecekmiş. İthal samanın gelmesi ile birlikte yerli saman fiyatı da düşecektir" dedi.

ÜRETME KAPASİTEMİZ VAR

Yaz aylarında saman fiyatlarının 300-350 TL düzeylerinde olduğuna işaret eden Kavuneker, şöyle konuştu: "Saman yetmiyor. Türkiye'de her şey koordineli yapılmıyor. Kaliteli buğday getiriliyor fakat bu buğdayların sapı, kuvvetli mi, iyi mi diye bakmıyorlar. Hayvancılığa bir teşvik var. Kaba yem, fasal, saman yetişmiyor. Bunların hepsi aslında Türkiye'de rahat bir şekilde yetişir. Konya havzasına dış havzadan 'su' diye defalarca söyledik. Kaba yem üretmeye ihtiyacımız yok aslında. Samanın tok tutmaktan başka bir besleyici özelliği yok. Buğday, samanın yurt dışından ithal edilmemesi için, hayvancılığın gelişmesi için, yurt dışı ile rekabet edilebilmesi için dış havzalardan su gelmesi lazım. Bir de mera ıslahının yapılması lazım."

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum