Sahte kolonyaya dikkat

Sahte kolonyaya dikkat

Bayram öncesi kolonya satışları arttı. Piyasaya birçok merdiven altı sahte kolonya da sürüldü. Uzmanlar, “Sahte kolonyalardan uzak durun” uyarısında bulundu

Kolonya, bayramların olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Farklı çeşit ve kokudaki kolonyalar, müşterilerin hizmetine sunuldu. Piyasadaki bazı kolonyalar, insan sağlığını tehlikeye atıyor. Bazı art niyetliler, kolonyanın maliyetini düşürmek için etil alkol yerine, sağlığa zararları olan metil alkol kullanıyor. Kolonya üretiminde maliyeti azaltmak için yapılan alkol azaltma en çok limon kolonyasında uygulanıyor. Esnaf temsilcileri, “Güvenilir noktalardan kolonya alın” tavsiyesinde bulundu.

SAHTE KOLONYA HAYAT KARARTIR

Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali Osman Karamercan, sahte kolonyaların hayat kararttığını belirtti. Karamercan, şunları kaydetti: “'Kolonyada metil alkol kullanan üreticiler, oluşacak zararın ciddiyetini bilmiyor. Her şeyin bir bedeli var. İnsan sağlığını tehlikeye atmak hiçbir esnafa yakışmaz. Bir şey bedelinin altında satılıyorsa orada bir iş vardır.  Ucuz ve kalitesiz kolonyalardan şiddetle kaçınılmalı. İnsanların bu konuda biraz daha düşünceli ve dikkatli olmaları lazım. Kolonyayı bildiğiniz kolonyacılardan ve firmalardan alın.”

SAHTE KOLONYA NASIL ANLAŞILIR

Misafirlerinin sağlığına zarar gelmesini istemeyen vatandaşları sıklıkla uyaran uzmanlar da  kolonya alırken markaya önem verilmesi gerektiğini söyledi. Kolonya alırken dikkat edilmesi gereken birçok özellik olduğunu dile getiren uzmanlar, “Bazı üreticiler metil alkolün yanı sıra kolonyaya gerekenden fazla su katıyor. Sahte kolonyanın su oranı fazla olduğu için ele dökülünce elde köpük oluşuyor.  Kolonyalara farklı görünüm katmak için renklendirici bazı maddeler kullanılıyor. Sahte kolonyalar, akışkan ve berrak olmuyor. Elde hemen kurumuyor. Gerçek kolonyanın en önemli özelliği berrak ve akıcı olması oluyor. Alıcılar çok dikkatli olmalı” şeklinde konuştu.  

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.