Sağlıkçılardan Bakanlığa Döner Sermaye Çağrısı

Sağlıkçılardan Bakanlığa Döner Sermaye Çağrısı
Sağlık Sen İzmir Şubesi tarafından yapılan açıklamada, Sağlık Bakanlığı döner sermaye sistemine tepki gösterildi. Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesinde konuşan Şube Başkanı Ekrem Özdemir, Sağlık Bakanlığı’...

Sağlık Sen İzmir Şubesi tarafından yapılan açıklamada, Sağlık Bakanlığı döner sermaye sistemine tepki gösterildi. Dr. Behçet Uz Çocuk Hastanesinde konuşan Şube Başkanı Ekrem Özdemir, Sağlık Bakanlığı’na döner sermayelerin düzeltilmesi çağrısında bulundu.

Sağlık Sen İzmir Şubesi yönetimi ve üyeleri, Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesinde düzenlenen toplantıda döner sermaye sistemini eleştirdi. Sağlık tesislerinin tüm giderlerinin ve son yıllarda gelen yeni mali yüklerin tamamının döner sermayeye yüklendiğini savunan Özdemir, "Son yıllarda hastanelerin gelirleri, sunulan hizmetin sayısal verileri artmaktayken sağlık çalışanlarının elde ettiği döner sermaye artmamakta hatta geriye gitmektedir. Bunun iki temel nedeni vardır. Birincisi sağlık tesislerinin üzerindeki mali yükün artması, diğeri de neredeyse 10 yıldır SUT fiyatlarının artmamasıdır. Dağıtılabilir döner sermaye hesabında hastanenin gelir tahakkuk tutarı yani hastanenin toplam geliri temel ölçüttür ve bu tahakkuk tutarı mevcut SUT fiyatlarına göre faturalandırma rakamlarından oluşmaktadır. Yani SUT fiyatları artmazsa dağıtılabilir döner sermaye tutarı da şimdi olduğu gibi çok fazla artamaz" dedi.

"GİDERLER DÖNER SERMAYEYE YÜK"

Hastanelerin giderlerinin döner sermaye bütçelerinde aşırı yük oluşturduğunu öne süren Özdemir, şöyle konuştu:

"Giderek artan hizmet alım giderleri (temizlik, yemek, bilgi işlem, veri giriş gibi) kadroya geçmelerine rağmen döner sermaye bütçesinden maaş alan çalışanlar, hazine hissesi, Sağlık Bakanlığı merkez payı ve SHÇEK Payı vergileri, 375 Sayılı KHK uyarınca ödenen sabit ek ödeme, sabit ek ödemenin üzerinden ödenen gelir vergileri, özellikle 663 sonrası daha da artan standart ve kurumsal performans amaçlı hastane altyapı giderleri, nöbet ücreti, fazla mesai giderleri, dava masrafları, giderek artan tıbbi cihaz, sarf malzeme ve ilaç giderleri nedeniyle hastane giderleri giderek artmaktadır."

"SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ FİYATLARINDA ARTIŞ YOK"

On yıldır sağlık uygulama tebliği fiyatlarında bir artış olmadığını anlatan Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hastanelerin giderek artan giderlerinden dolayı çalışanların alın teri ile elde edilen döner sermaye bütçesinin önemli kısmı yukarıdaki giderlere kullanıldığından döner sermaye ek ödemelerinde istenen ve beklenen artış gerçekleşememiştir. 2015 yılında yapılan yönetmelik değişikliği ile genel sekreterlere verilen dağıtılabilir döner sermayeye karar verebilme yetkisi ve Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumunun Aylık Gelir ve Dağıtılacak Ek Ödeme konulu genelgesi dağıtılabilir döner sermayeyi aşağıya çekmiştir. Bilindiği üzere 2015 Ağustos ayında imza altına aldığımız ve şu ana kadar ki en başarılı toplu sözleşme olan 2016-2017 yılları Toplu Sözleşmesinde Döner Sermaye katsayıları adına çok önemli artışa imza attık. Bu kazanımlarımız 1 Ocak 2016 itibariyle hayata geçti. Şimdi bu ve diğer kazanımlarımızın en üst düzeyde çalışanlarımıza yansıtılabilmesi için döner sermaye bütçemize sahip çıkma zamanıdır."

Sağlık Bakanlığına çağrıda bulunan Özdemir, şunları söyledi: "Sağlık çalışanlarının emeğinin karşılığını alabilmesi ve sağlık kuruluşlarının hayatına devam edebilmesi için acil önlem alınmasını istiyoruz. Döner sermaye bütçesinden maaş alanların genel bütçeye geçirilmesi, diğer kamu kurumlarında olduğu gibi sabit ek ödemelerin genel bütçeden ödenmesi ve gelir vergisinden muaf tutulması, fazla mesai, yolluk gibi giderlerin genel bütçeden ödenmesi, hazine hissesi, Sağlık Bakanlığı merkez payı ve SHÇEK Payı vergilerinin kaldırılması, büyük onarım giderlerinin genel bütçeden karşılanması gibi önlemlerin acilen hayata geçmesi gerekmektedir. Bunların hayata geçmesi sadece sağlık çalışanlarının hak ettikleri ek ödemeyi alması için ve şu an borçluluk süreleri 200 güne ulaşmış kamu sağlık tesislerinin de hayatını devam ettirebilmeleri ve sağlık sisteminin finansal sürdürülebilirliği için de oldukça önemlidir."

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.