Sağlık-Sen 'Hekimlerin sorunları' raporu yayınladı

Sağlık-Sen 'Hekimlerin sorunları' raporu yayınladı
Sağlık-Sen 'Sağlıkta İnsan Gücü İstihdamı ve Hekimlerin Sorunları' raporunu kamuoyuna sundu.

Pandeminin başından itibaren yükleri artan sağlık çalışanlarının sorunları da arttı. Sağlık-Sen’de pandemi döneminde kahraman ilan edilen sağlık çalışanlarının sorunlarının ele alındığı  “Sağlıkta İnsan Gücü İstihdamı ve Hekimlerin Sorunları” raporunu kamuoyuna sundu. Raporda sorunlar ve çözüm önerilerine yer verildi. Raporun sunumunda konuşan Sağlık-Sen Genel Başkanı Semih Durmuş, sağlık çalışanlarının aşırı iş yükü, ücret adaletsizliği, uzun çalışma süreleri ve şiddet ile mücadele ettiğini belirtti.

“SORUNLARIN TEMELİNDE İSTİHDAM YETERSİZLİĞİ BULUNUYOR”

Sağlık çalışanlarının tüm sorunlara rağmen insanüstü bir gayretle çalışmaya devam ettiğini ifade eden Durmuş, “Bugün kamuda görevli başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanları tek tek istifa etmekte, sağlık hizmetlerinin sunumunda önemli sıkıntılar yaşanmaktadır. Sorunların ve sıkıntıların devam etmesi Türkiye ‘sağlık sisteminin’ geleceği adına önemli riskler içermektedir. Sağlık çalışanlarının sorunlarının temelinde istihdam yetersizliğinin önemli rol oynadığı ise bilinen bir gerçektir. Bu sorun, ücret yetersizliği ve adaletsizliği ile desteklendiğinde ise içinden çıkılmaz bir hale dönüşmektedir. Buna karşın başta hekimler olmak üzere sağlık emekçileri çareyi özel sektöre veya yurt dışına gitmekte bulmaktadır” dedi.

“TÜRKİYE’NİN SAĞLIK KAPASİTESİ ULUSLARARASI STANDARTLARIN ALTINDA”

Sağlık alanında istihdam yetersizliğine dikkat çeken Durmuş, Almanya ile Türkiye arasındaki sayılara dikkat çekerek, “Hekime müracaat sayısı hemen hemen ülkemizle aynı olan Almanya ile bir kıyaslama yapmak istiyorum. Almanya’nın Türkiye’ye göre hemşire ve ebe sayısı yaklaşık 4,4, hekim sayısı ise yaklaşık 2,2 kat daha fazladır. Bu demektir ki, Türkiye’de hemşire ve ebeler 4,4, hekimler ise 2,2 kat daha fazla çalışmaktadırlar. Benzer durum diğer sağlık personeli için de geçerlidir. Ayrıca, ülkemiz hemşire ve ebe sayısı bakımdan AB ve OECD ülkeleri arasında son sırada yer almaktadır. Bu veriler Türkiye’nin mevcut sağlık personeli kapasitesinin uluslararası standartların oldukça altında olduğunu net bir şekilde göstermektedir” ifadelerini kullandı.

“SORUNLARIN ÜZERİNE KARARLILIKLA GİDİLMEDİ”

Sağlıkçıların sorunlar karşısında arayış içerisine giren hekimlerin özel hastanelere veya yurtdışına gitmeye yöneldiğine dikkat çeken Durmuş, “hekimlerin bu tercihini “kaçış” olarak değerlendirmek doğru değildir. Bu durum tamamen daha iyi şartlarda ve daha güvenli ortamda çalışma isteğinin bir sonucudur. Durumun bu noktaya geleceğini aylar, hatta yıllar öncesinden ifade ettik. Ne yazık ki sorunların üzerine kararlılıkla gidilmedi. Gelinen noktada ise Sağlık Bakanı Sayın Fahrettin Koca’nın ve Adalet Bakanı Sayın Bekir Bozdağ’ın ‘Sağlık Çalışanlarının Hukuken Korunması Sempozyumu’nda şiddet ve malpraktise bağlı tazminat sorununun giderilmesine dair yapmış oldukları açıklamaları anlamlı ve yerinde buluyoruz. Sözde kalmayıp icraata dönüşmesi süreci dikkatle takip edeceğiz” diye konuştu.

“SAĞLIKTA İNSAN GÜCÜ İSTİHDAMI ARTIRILMALI”

Rapora ilişkin verileri değerlendiren Durmuş, sağlıkçıların pek çok sorununun olduğunu ifade ederek sorunların çözüm önerilerine değindi. Durmuş, “Türkiye’nin nüfus durumu ve hizmet potansiyeli dikkate alınarak sağlıkta insan gücü istihdamı artırılmalıdır. Sağlık emekçilerinin motivasyonlarının ve iş doyumlarının arttırılması ve istifa sayılarının azaltılması adına ekonomik özlük hakları ve sosyal hakları özel sektör ile rekabet edecek şekilde güçlendirilmelidir. Çalışanların artan iş yüklerinin azaltılması amacıyla mevcut işleyiş kapsamlı bir şekilde ele alınarak gerekli müdahaleler yapılmalıdır. Halen Sağlık Bakanlığı sağlık tesislerinde uygulanan performans sisteminin rehabilite edilmesi ve yeniden düzenlenmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum