Sağım Üniteli Süt, Toplamaya Göre 13 Kuruş Fazlasına Satılıyor

Sağım Üniteli Süt, Toplamaya Göre 13 Kuruş Fazlasına Satılıyor

Antalya bölgesinde toplama süt 99 kuruştan alıcı bulurken özel çiftliklerde sağım ünitesiyle elde edilen süt 1,2 liradan alıcı buluyor.     Manavgat Süt ve Süt Ürünleri Üretici Birliği (MASÜB) Başkanı Bilal Ay, sağım...

Antalya bölgesinde toplama süt 99 kuruştan alıcı bulurken özel çiftliklerde sağım ünitesiyle elde edilen süt 1,2 liradan alıcı buluyor.

    Manavgat Süt ve Süt Ürünleri Üretici Birliği (MASÜB) Başkanı Bilal Ay, sağım üniteli sütlerin direk el değmeden soğutma tankına aktarıldığı için sütte bakteri oranının az olmasına bağlı alıcının her zaman hazır olduğunu söyledi. Büyük çiftliklerde sağım ünitesi mecburi olmasına sağımların ineğin göğsüne bağlanan vakumlarla yapıldığının belirten Ay, sağılan sütünde el değmeden soğutma tankına aktarıldığı için sütte bakteri oranını düşük seviyede tutmasını sağladığını kaydetti.

    Bölgede çiftlik sütlerinin yüzde 100'e yakın oranda Manavgat dışındaki süt firmalarına satıldığının altını çizen Ay, şunları söyledi: "Sağım ünitesi destekli süt sağımından el teması olmadığı için süt direk soğutma tankına akıyor. Burada muhafaza edilmesi sütte bakteri oranını düşürüyor. Buda sütün alıcısını kolaylaştırılıyor. Sağım üniteli elde edilen sütlerin yüzde 100'e yakını Manavgat dışına çıkıyor. Müşteri bulma sorunu olmadığı gibi fiyatı diğer süte göre 13 ile 15 kuruş daha fazla oluyor. Manavgat'ta günlük 40 ton sütün 30'nunu soğutma tanklarında muhafaza ediyoruz. Bu büyük bir başarı. Sütün soğutma tanklarında muhafazası bakımından Antalya ilçeleri bakımından tekiz. Bu hususta Türkiye'ye örnek birliğimiz var. Sütün para etmesi ve pazar bulmada zorluk çekmemesi için sağım ünitesinin çok önemli olduğuna inanıyoruz."

    Rani Çiftliği Sahibi Yılmaz Sezer, çiftliklerinde inek sağımlarının tamamını el değmeden sağım ünitesine bağlı yaptıklarını söyledi. Sağım ünitesi ile günlük 7 tona yakın süt sağımı yaptıklarını belirten Sezer, sağımları Avrupa Birliği(AB) kriterleri normlarına göre yaptıklarını kaydetti. Sağım üniteli süt sağımının hem süt hijyeni ve hemde zaman israfı önleme bakımından önemli olduğunu belirten Yılmaz, elle saatlerce uğraşıya bağlı sağımları makineye bağlı kısa zamanda sağılarak vakit ve iş gücü israfının önüne geçtiklerini söyledi.

    35 başlık süt sığırcılığı yapan Ahmet Öztürk, süt sağımını tanesini 2 bin liradan aldığı süt sağım makineleriyle yaptığını söyledi. Öztürk, süt sağımını el değmeden yaptığı için litresini 1, 2 liradan sattığını ifade etti.

    Antalya'nın en fazla süt üreten ilçesi Manavgat'ta günlük 40 ton süt üretiliyor. Bunun 30 tonu Manavgat Süt ve Süt Ürünleri Üreticileri Birliği(MASÜB), ilçede değişik noktalara kurulan süt soğutma tanklarında toplanarak yüzde 80 şehir dışına satılıyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.