Sadece tarımla yetinmemeliyiz

Sadece tarımla yetinmemeliyiz

Her yıl çeşitli şehirlerde düzenlenen ve önemli bir sosyal sorumluluğu üstlenen "BT Vizyon Anadolu Toplantıları'nın durağı Konya oldu. KOBİD Başkanı Ahmet Öztürk, "Konya, tarım kenti olmanın yanında bilgi ekonomisinin de merkezi olmalıdır" dedi.

Dedeman Otel'de gerçekleştirilen toplantıya; Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Bilişim Derneği (KOBİD) Başkanı Ahmet Öztürk, Akınsoft Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Akın, dernek üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı. BT Vizyon Anadolu Toplantılarının özellikle bilişim güvenliği konusunda, siber suçların artış gösterdiği ve ülke olarak hassasiyet yaşandığı şu dönemlerde özellikle gençlere önemli katkılar sağlayacağını dile getiren KTO Başkanı Selçuk Öztürk, bilişim sektörünün çok stratejik bir öneme sahip olduğunu da söyledi.

ÖNLEM ALMAZSAK TEHLİKE YAŞANIR

Bilişim teknolojilerinin bilişim alanının yanı sıra güvenlik ve ekonomik gelişmede de öncelikli sıralarda yer aldığının altını çizen Öztürk, "Ayrıca bu sektör 6-7 trilyon dolarlık bir ekonomik büyüklüğe sahip. Hayatımızın her safhasında var olan bilişim ve iletişim teknolojileri gelişimin de anahtarı konumunda. Ve bu alandaki güvenliği sağlayamazsanız büyük tehlike içindesiniz demektir"  dedi. Tarım toplumu, sanayi toplumu derken Türkiye'nin bilgi toplumuna hızlı bir geçiş yaptığını aktaran Öztürk, "Şu anda dijital dönüşümü çok hızlı bir şekilde yaşıyoruz. Endüstri 4.0 ya da Sanayi Devrimi, birçok çağdaş otomasyon sistemini, veri alışverişini ve üretim teknolojilerini içeren kolektif bir terim olarak karşımıza çıktı. Nesnelerin interneti, internetin hizmetleri ve siber-fiziksel sistemlerden oluşan bir değerler bütününün dışında kalmadan entegrasyonumuzu ve modernizasyonumuzu çok hızlı bir şekilde tamamlamalıyız. Aksi takdirde siber güvenlik gibi bu dönemin teknolojik alt yapısını tamamlayamadığımız ve bunu sağlayamadığımız takdirde ticarette yavaşlama, hatta yok olma gibi bir tehlike ile karşı karşıya olduğumuzu ifade etmemiz gerekir" açıklamalarında bulundu.

ODA OLARAK DAHA FAZLA ÖNEM VERECEĞİZ

Bilişim teknolojileri alanında E-Ticaret'in de önemli bir alan olduğuna değinen Öztürk, bu konu ile alakalı olarak gençlere seslendi. Öztürk, gençlere bu konuda girişimci olmaları tavsiyesinde bulundu. E-Ticaret'in ekonomik anlamda ülkelerin dış ticaretine büyük katkılar sağladığını konuşmalarına ekleyen Öztürk, şunları kaydetti: "Ülkemizde e-ticaret 100 binin üzerinde istihdam sağlayan ve her yıl yüzde 30'luk bir büyüme performansı gösteren bir sektör. Konya Ticaret Odası olarak, e-ticaret konusuna daha çok önem vereceğiz. Ekonomi Bakanlığı destekli KTO işbirliği ile e-ticaret sitelerine üyelik konusunda bir çalışma başlattık. Bu çalışmanın Konya'daki işletmelerimizin e-ticaretine önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz. Ekonomi Bakanlığı'nın Araştırma ve Pazara Giriş Desteği kapsamında e-ticaret sitelerine üyelik giderleri, işbirliği kuruluşlarının kendi üyesi şirketleri, toplu olarak Bakanlık tarafından onay verilen e-ticaret sitelerinden üç tanesini seçerek üye olmaları halinde yüzde 8 oranında desteklenmektedir."

SADECE TARIM KENTİ OLMAMALIYIZ

KOBİD Başkanı Ahmet Öztürk de Konya'nın tarım kenti olmasının yanında bilişim kenti de olması gerektiğini vurguladı. Bu konuda dernek olarak gerekli bütün çalışmayı yaptıklarını ifade eden Öztürk, "Konya Coğrafi olarak ülkemizin merkezinde yer alan, büyükşehirlerimizden birisidir.  Konya’mız tarım ekonomisi ağırlıklı bir ekonomiye sahiptir. Konya istihdamının yüzde 25'i tarıma dayalıdır. Bu oran, Türkiye genelinde yüzde 18, Avrupa’da yüzde 4, dünyanın en büyük tarımsal üretimini gerçekleştiren Amerika Birleşik Devletleri’nde yüzde 1,3 tür. Yakın zamanda varılacak nokta orasıdır. Ekonomi istihdam ve iş üretmelidir. Tarım ekonomisinin istihdam üreten ekonomi olmaktan hızla uzaklaştığı, yakın gelecekte, artık istihdam üreten ekonomi olmaktan tamamen çıkacağını görmemek gerçeklere kulak tıkamaktır. Konya’mız Tarım Kenti olmanın yanında Bilgi Ekonomisinin Merkezi haline gelmelidir. Konya’mız bu açıdan gerekli her türlü coğrafi, sosyal, insan kaynağı yönünden avantaja sahiptir. Deprem riski, sel baskını, gibi doğal afet riskinin en düşük olduğu illerin başında gelmektedir. Terör olayları yaşanmamış, güvenli ve sakin bir şehirdir. Ulaşım açısından en rahat şehirlerden birisidir. Hızlı tren ulaşımı önemli bir avantajdır.  Genç ve dinamik nüfus yapısı Bilgi Ekonomisinin en önemli unsuru olan İnsan Kaynakları için önemli bir avantajdır. Geriye bu avantajları değerlendirecek olan,  yerel istek ve çaba kalmaktadır" şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.