Sadece 20 Saniyede Telefonun Şarj Olsun İster Misin?
Ülkemizde TÜBİTAK her ne kadar bilimsel araştırmalara oldukça destek olsa da çalışmaların büyük bir çoğunluğu ya proje aşamasında sonlanıyor yada bir şekilde ortaya bir şeyler çıkarıldıktan sonra pazara uygulanamayıp tozlu raflarda yerini alıyor.
Bugün sizlere California’da yaşayan henüz 18 yaşındaki Eesha Khare’nin yaşantınızı değiştirecek bir buluşundan bahsedeceğiz. 18 yaşındaki Khare, artık hayatımızın bir parçası olan telefon üzerine uzun süre yaptığı çalışmada, telefon bataryalarının bitmesine çare bulabilmek için bu işe başladığını söyledi. Ciddi bir bilgi birikimi ve çalışma disiplini gerektiren bu ve benzeri alanlarda Khare, genç yaşına rağmen geliştirdiği yeni şarj aletiyle bir anda ilgi odağı oldu. Aynı zamanda bu fikrini bir yarışmada sergileyen Khare “Süper hızlı şarj aleti” sayesinde büyük ödül olan 50 bin dolar ile evine döndü.
Aslında Khare uzun süredir kimya ve Nanokimya ile ilgileniyordu. Genç mucit çalışmaları sırasında telefonunun sürekli “batarya bitti” uyarısı vermesi ve biri ile konuşmak istediğinde sarjdan çekememesi üzerine böyle bir çalışma içerisine girdiğini ifade etti. Hızlı biten ancak hızlı dolmayan bataryalara çare ararken büyük ölçüde nano dünyanın nimetlerinden faydalanan Khare, mevcut enerjiyi sıkıştırıp daha az alana hapsederek hem günümüzdeki batarya teknolojisinden çok daha uzun ömürlü hem de kısa sürede şarj olabilen bir batarya geliştirdi.
Gelecek ile ilgili çok daha umutlu konuşan Khale “bu sadece bir başlangıç” diyerek 1.lik ödülünün haklı gururunu yaşadı. Yarışmadan sadece birkaç saat sonra ise Google şirketi hiç zaman kaybetmeden bu yeni batarya teknolojisi ile ilgili Khare ile iletişime geçti. Bu bizlere beklenenden çok daha yakında bu teknoloji ile tanışabileceğimizin sinyallerini veriyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.