Sabır imtihanı

Sabır imtihanı

11 ayın sultanı Ramazan-ı şerif başladı. Hazırlıklar tamamlandı. Vatandaş, manevi hazzın en üst noktalara ulaştığı ayın sevincini yaşıyor. Ramazan ayı boyunca 17 saate yakın oruçlu kalınacak

Bu ayda yapılan nafile ibadetlerin, verilen sadakaların başka aylarda yapılan farz ibadetlere denk geldiği ramazan ayının sevinci, vatandaşı kapladı. Hazırlıklar tamamlandı. İslam alemi, yılın ilk teravih namazını kılarak ilk sahuru yaptı. Vatandaşlar, teravih namazını daha çok açık alanlarda kıldı. Ümmet, Namazgah’ta, Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) İlahiyat Cami'si bahçesinde ve Mevlana Türbesi Meydanı'nda saf tutarak ilk teravih namazını icra etti. Teravih namazının arasında salavatlar getirilerek, dualar edildi. Çocukların ilk teravih namazı sevinci gözlerden kaçmadı. Teravih namazı, onlarca Cami'de hatimli olarak kıldırılacak

İLK İFTAR 20.18'DE YAPILACAK

Ramazan bu yıl 29 gün sürecek. Tutulan ilk oruç saat 20.18'de açılarak, ilk iftar yapılacak. Ramazan ayı boyunca sahur vaktinde 4, iftar vaktinde de 6 dakikalık bir ilerleme yaşanacak. Vatandaş 17 saate yakın oruçlu kalacak.  Ayın ilk Cuma namazı ramazanın 5. günü yani 10 Haziran'da kılınacak.  Konya'nın farklı noktalarında sohbetler düzenlenerek, ilahiler okunacak. Kadir gecesi, ramazan ayının 27. günü 2 Temmuz'a denk geliyor. Yılın son sahuru 03.38'de son iftarı ise 20.24'te yapılacak. 5 Temmuz Salı günü saat 06.17'de bayram namazı kılınacak. Ramazana veda edilerek,  bayramının birinci günü kutlanacak.

DÖNGELOĞLU ÜMMETE SESLENDİ: PAYLAŞMAYI BİLİN

İlahiyatçı-Yazar Ömer Döngeloğlu ramazan ayı ile ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulunarak vatandaşlara tavsiyelerde bulundu. Ramazan ayının en çok Kur'an-ı Kerim ile anlamlı olduğunu dile getiren Döngeloğlu, “Ramazan ayında Kur'an okumayı çoğaltın. Kur'an-ı anlamı ile birlikte hayata uyarlamayı kendinize prensip edinin. Komşusu aç iken tok yatan bizden değildir hadisini hiç unutmayın. İmkanınız dahilinde sadaka verin ve secdelerinizi çoğaltın. Ramazan birlikte güzeldir. Ramazan kardeşçe yaşanınca anlamlıdır. Evlerde pişirilen yemekler, masumlar ve ihtiyaç sahipleriyle paylaşılınca lezzetlidir. İslam coğrafyasında yaşanan zulümler, akan kanlar hepimizi derinden etkilemektedir. Ümmetin kurtuluşu için dua etmeyi çoğaltmalıyız. Ümmetin derdi ile dertlenmeyi bilmeliyiz. Herkese hayırlı ramazanlar diliyorum” dedi.

HAVA SICAKLIKLARI RAMAZANDA  ARTACAK

Ramazan ayında bazı lokantalar kapalı olurken, bazı işletmeler ramazan ayına özel yaptıkları kampanya ile müşterilerine hizmetini sürdürecek. Belediyeler de yaptıkları özel etkinliklerle vatandaşlarla bir arada olacak. Ramazan ayında hava sıcaklıklarının nasıl olacağı ise merak konusu. Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ramazan ayı boyunca yaşanacak hava sıcaklıkları ile ilgili açıklamalarda bulundu. Eroğlu, hava sıcaklıklarının ülke genelinde 1 ile 3 derece arasında artacağını dile getirdi. Vatandaşların ramazan ayında sıcaklıklara karşı korunması gerektiği tavsiyelerinde bulundu. 

UZMANLARDAN ORUÇ TUTANLARA PROTEİN UYARISI

Bu yıl iftar ile sahur vakti arası yaklaşık 7 buçuk saat olacak. Uzmanlardan oruç tutacak vatandaşlara uyarı üstüne uyarı geliyor. Formu korumak ve dengeli beslenmek için vatandaşlara bir takım önerilerde bulunan uzmanlar, ramazan ayının sıcak ve bunaltıcı yaz aylarına denk gelmesiyle birlikte vatandaşların yeme içme konusunda daha hassas davranması gerektiğini bildirdi. Genellikle tok tutan ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Uzmanlar, “Sahurda sık sık kahvaltı yapın. Protein içeriği yüksek olan gıdaları öncelik haline getirin. Yumurtayı genellikle tercih edin. Yüksek lif oranına sahip ürünler güvenli oruç tutmanızı sağlar. Kan şekerini çok yükseltmeyecek hafif yiyeceklerle yetinin” şeklinde uyarılarda bulundu.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.