Saadet, ipotek endişesinde haklı çıktı

Saadet, ipotek endişesinde haklı çıktı

Varlık Fonu’na ilişkin Saadet Partisi’nin öne sürdüğü ‘ipotek’ endişesi haklı çıktı… ÇAYKUR ile ilgili teminat iddiaları gündemi tekrar Varlık Fonu’na çevirdi…

Ülkenin en büyük varlıklarının devredildiği yeni Varlık Fonu ile ilgili Saadet Partisi’nin daha önce gündeme taşıdığı ‘ipotek’ endişesi haklı çıktı. Çay İşletmeleri Kurumu’nun da yer aldığı fonda yurtdışından kredi almak için kurumun teminat gösterildiği iddiası Saadet Partisi’nin bir kez daha haklı olduğunu gözler önüne serdi… Karamollaoğlu’nun Varlık Fonu gündeme geldiğinde söylediği “Bunun adı Varlık Fonu değil, ipotek listesi” ifadesinin haklı olduğu Çaykur örneği ile ortaya çıktı. Saadet Partisi’nin endişesini taşıdığı konu geleceğe yönelik diğer kurumların da aynı akıbeti yaşayacağını gözler önüne seriyor…
 
Yılın ilk aylarında gündeme gelen ve ülkenin en büyük varlıklarının içine dâhil edildiği Varlık Fonu ile ilgili tartışmalar halen sürüyor. Ekonomik dar boğazdan çıkış işin başvurulduğu kaydedilen Varlık Fonu’na devredilen kurumların kredi için teminat olarak gösterilmeye başlanması Saadet Partisi’nin de öne sürdüğü iddiasında haklı olduğunu gözler önüne serdi. Kısa adı Çaykur olan Çay İşletmeleri Kurumu’nun 650 milyon dolarlık bir kredi için ipotek ettirildiğine ilişkin ortaya çıkan yeni bilgiler söz konusu tartışmaların odağında olan Varlık Fonu ile ilgili önümüzdeki günlerde nelerin yaşanacağına ilişkin ise endişeleri büyüttü.
 

ÇAYKUR ÖRNEĞİ SAADET'İ HAKLI ÇIKARDI

Çaykur’un satıldığına ilişkin iddia geçtiğimiz günlerde MHP’li eski vekil Lütfü Türkkan tarafından ortaya atılmış ancak kurum böyle bir satışın olmadığını açıklayarak Türkkan’ı yalanlamıştı. Ancak söz konusu kurum ile ilgili iddialar bununla sınırlı kalmadı. Kurumun 650 milyon dolarlık bir kredi finansmanına karşılık ipotek ettirildiğine ilişkin ise henüz bir yalanlama gelmedi. İddialara ilişkin Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise iki gün önce satışın olmadığını, rehin durumunun da olmadığını ifade etmiş ancak nelerin yaşandığına ilişkin ise net bir bilgi vermediği görülmüştü. 
 

SAADET ‘İPOTEK LİSTESİ’ DİYEREK KARŞI ÇIKMIŞTI

Varlık Fonu adıyla ortaya konulan fon sistemine ülkenin en büyük kuruluşları ile devlet bankalarının dâhil edilmesi fona ilişkin tartışmaları büyütmüştü. Söz konusu fon ile ilgili endişeler de siyasi partiler tarafından gündeme taşınmıştı. Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, büyük kurumların bu fona devredilmesine tepki göstermiş, parti olarak endişeli olduklarının altını çizmişti. Karamollaoğlu, “Maalesef ülkenin bugüne kadar birikimlerini bundan sonra alacakları borçlara karşı teminat olarak göstermek hatta ve hatta ipotek etme anlamına geliyor. Bunun adı Varlık Fonu değil, ipotek listesi. Böyle bir fon olmaz, bu bir ipotek listesi. Hangi müesseselerimizi yarın alacağımız borçlara karşı teminat olarak gösteririzin listesi. Adına fon demişler. Bu borçlar için teminat. İpotek edilecek malların listesinden başka hiçbir şey değil. Hangi müesseselerini buraya devredileceği tamamen Bakanlar Kurulu’na bırakılmış” diyerek söz konusu çalışma ile ilgili ciddi endişeleri gündeme taşımıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum