Rutemöller: Maaşlarını Hükümetin Verdiği Bin Antrenörle Yetenekleri Aradık

Rutemöller: Maaşlarını Hükümetin Verdiği Bin Antrenörle Yetenekleri Aradık

Alman teknik adam Erich Rutemöller, Almanya'nın futbolda nasıl başarılı olduğuna dair çarpıcı bir örnek verdi. Rutemöller, Almanya'da yeteneği olan gençleri bulmak için bin antrenörle 366 nokta gezdiklerini ve antrenörlerin maaşlarının...

Alman teknik adam Erich Rutemöller, Almanya'nın futbolda nasıl başarılı olduğuna dair çarpıcı bir örnek verdi. Rutemöller, Almanya'da yeteneği olan gençleri bulmak için bin antrenörle 366 nokta gezdiklerini ve antrenörlerin maaşlarının hükümet tarafından karşılandığını söyledi.

Sakarya Üniversitesi'nin (SAÜ) davetlisi olarak Sakarya'ya gelen Erich Rutemöller, üniversitede öğrencilere hitap etti. Alman futbolunun tarihinde 2000 yılında Avrupa kupasına gidildiğinde Alman futbolunun yerlerde süründüğünü belirten Rutemöller, İngiltere'ye, Portekiz'e, Romanya'ya karşı kaybettiklerini hatırlattı. Erich Rutemöller, "Futbolun Almanya için ne anlama geldiğini bu dönem için tahayyül edebilirsiniz. Bir girişim olmalıydı, bir değişim olmalıydı, ama ne olacağını bilemiyorduk. Milli Federasyon Başkanlarıyla konuştuk. Ne yapacağımıza dair istişarelerde bulunduk. Düştüğümüz bu durumdan kurtulmak için bazı çalışmalar başlattık ve 2012 Avrupa Şampiyonasında final oynadık. 2014 Dünya Kupası şampiyonu olduk." dedi.

Bu başarının arkasındaki yapılan çalışmaları anlatan Rutemöller'i Almanya'da 2000'li yıllarda yetenekli futbolcuların ellerinden kaçtığını vurguladı. Rutemöller, "Klose gibi, Mertesacker gibi önemli yetenekler Almanya da hiçbir alt yapı kadrolarında futbol oynamadı. Bu gibi yetenekleri değerlendiremiyorduk. Almanya çapında yeteneği olan her bireyi bulmak istiyorduk. Hedefimiz, 11-15 yaş arasındaki yetenekler bulmaktı. Bu yetenekleri bulmak için 1.000 tane antrenör ile 366 nokta gezdik. Buralarda gerçek yetenekleri bulmaya çalıştık. Bu 1.000 antrenörün maaşlarını Alman hükümeti tarafından ödeniyordu. Bu yetenekleri araştırma konusunda en büyük teşebbüstü." şeklinde konuştu.

1990 ve 1994 yıllarında Fransızların futbol için yeterince kalifiye olmadığını belirten Rutemöller, şunları kaydetti:

"Fransa için dünyanın sonu gibiydi. Fransızlar bu sorunları gidermek için yetenek geliştirme okulları açtılar. Bu dönemde Fransa'daki kulüplere zorunlu yükümlülük verildi. Bu yükümlülük, zorunlu yetenek geliştirme merkezleri açmaktı. Bu atılımın geri dönüşü olarak 1998'de Fransa dünya şampiyonu oldu. İtiraf etmem gerekiyor ki Fransızların bu fikrini biz de çaldık. Almanya 1. Ligi'nde yer alan 45 kulüpte, böyle yetenek gelişim merkezleri açtık. Bana göre bu attığımız en büyük adımdı. Fransa'nın yaptığı gibi bizim de bu kulüplere zorunluluk getirmemiz çok doğru bir karardı. Bu girişim 2002'den beri var."

Yetenekleri gençleri bulmak için yaptığı çalışmaları anlatan Rutemöller, "3-7 yaş arası temel teşvik söz konusu, 11-14 yaş arası yetenek teşvik söz konusu, 15-18 yaş grubu ise artık yavaş yavaş elit bir kesimin ortaya çıktığı ve bunların teşvikinin olduğu bir dönem. Futbol için çok erken yaşta çalışmalara başlanması gerektiği konusunda umarım bana katılırsınız. Anaokullarında bile belirli oyun süreçleriyle başlatılması gereken bir şey bu. Temel kavramlar hareket, oyun, öğrenmek ve stabilize etmek. Burada sorumluluğun büyük bir kısmı anaokuluna ve ilkokula düşer" şeklinde konuştu.

Almanya'nın da Türkiye gibi kulüpler ülkesini olduğunu fakat yetenekli gençlerin yetişmesinde bunu tek başına kulüplerin çözemeyeceğini dile getiren Rutemöller. "Futbolda başarılı bireyler yetiştirmek için okullara ihtiyaç duyduk. Futbol merkezli Elit Spor okulları inşa ettik." dedi.

Genç yeteneklerin gelişimde psikologların da önemli rol oynadığını söyleyen Rutemöller, psikologların genç futbolcuların, kendilerini baskı altına sokma veya grup içerisinde baskı altında olma gibi sorunlarını çözdüğünü vurguladı. Antrenman konusunda belirli bir model üzerinde yoğunlaştıklarını anlatan Rutemöller, "Bu önemli ölçüde aramızdaki antrenörleri ilgilendiren bir mesele. Oyun pozisyonlarına odaklı bir antrenman söz konusu. Örneğin, top bizdeyken ne yapılmalı, top rakipteyken ne yapmalıyız. Bu temel eğitimleri asla ihmal edemeyiz. Oyuncuların kişisel ihtiyaçlarına göre de fıtness planlarına uymaları gerekiyor veya kişisel olarak psikolojik destek sağlanmalı. Performans teşhisi için de belirli testler uygulanmalı." diye konuştu.

"FATİH TERİM'E GÜVENİYORUM"

Çok yoğun bir şekilde dünya futbolu ile birlikte Türkiye'yi de yakından takip ettiğini söyleyen Rutemöller, "Türkiye 2002 Dünya Kupası'nda dünya üçüncüsü oldu, 2008 Avrupa Şampiyonası'nda önemli işlere imza attılar. Birkaç maç kötü oynadı diye Türk Milli Takımı'nı eleştirmek yanlış olur. Fatih Terim'e bu konuda güveniyorum. Türk futbolunun geleceği için gerekli düzenlemeleri yapacaktır." dedi.

Programın sonunda Sakaryaspor taraftar grubu Tatangalar, Rutemöller'e Sakaryaspor atkısı hediye etti.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.