Rusya'nın Ardından İran'dan da Türk Şirketlerine Yaptırım

Rusya'nın Ardından İran'dan da Türk Şirketlerine Yaptırım

Rusya’nın müttefiki İran da Türkiye’ye sırt çevirdi. İran’da iş yapmak isteyen Türk iş adamlarına “Sizinle çalışamayız” cevabı veriliyor. Fuarlara katılacak Türk şirketlerine ‘gelmeyin’ deniyor.

Rus savaş uçağının Suriye sınırında düşürülmesinin ardından Rusya’nın Türkiye’ye yönelik yaptırımları her geçen gün artıyor. Uluslararası arenada Rusya ile birlikte hareket eden İran da Türk şirketlerine yönelik yaptırımlara başladı. İran, yeni iş görüşmeleri yapmak için fuarlara gitmek isteyen Türk şirketlere “gelmeyin” cevabını veriyor.

SORUN BAKAN’A İLETİLDİ

Türk sanayicisi ve ihracatçısının büyük umutlar bağladığı İran’ın takındığı tavır endişeleri artırdı. Konu iş adamlarıyla bir araya gelen yeni Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’a da iletildi. Bakan Elitaş, iş adamlarına sorunun çözümü için söz verirken, bakanlığın bu sorunla ilgili ne gibi adımlar atacağı merak ediliyor.

İRAN DOĞALGAZI ÇİN'E SATACAK

Öte yandan Rusya ile İran, ortak çalışmalarını her geçen gün artırıyor. Son olarak doğalgaz konusunda da birlikte hareket etme kararı alan İran ve Rusya, ürettikleri doğalgazı müttefikleri Çin’e satmak için çalışmalar yürütüyor.

YENİ TİCARET ANLAŞMASI İMZALANMIŞTI

Türkiye’nin İran’la yaptığı tercihli ticaret anlaşması 1 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe girmişti. Anlaşmanın Türkiye ve İran arasındaki ticaret hacmini artırması bekleniyordu. Anlaşma ile İran’ın Türkiye’ye tarife indirimi sağlayacağı ürünler arasında; ilaç, kozmetik, plastik malzemeler, orman ürünleri, tekstil, hazır giyim, ev tekstili, mobilya, çelik, demir ve demir dışı metaller, elektrik-elektronik ve beyaz eşya gibi çok sayıda ürün grubu yer alıyor. Bu kapsamda 300’e yakın üründe gümrük vergileri aşağıya çekiliyor.

Özgür Düşünce Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum