Rusya’dan Mh17 Yolcu Uçağının Düşürülmesi İle İlgili Yeni İddia

Rusya’dan Mh17 Yolcu Uçağının Düşürülmesi İle İlgili Yeni İddia

Rusya devlet televizyonu Birinci Kanal, bir savaş jetinin Ukrayna hava sahasında düşürülen Malezya Havayollarına ait yolcu uçağına (MH17) füze atışını gösteren uydu fotoğrafı yayınladı. Fotoğrafta bir adet savaş uçağının füze fırlatması...

Rusya devlet televizyonu Birinci Kanal, bir savaş jetinin Ukrayna hava sahasında düşürülen Malezya Havayollarına ait yolcu uçağına (MH17) füze atışını gösteren uydu fotoğrafı yayınladı. Fotoğrafta bir adet savaş uçağının füze fırlatması ve onun ilerisinde Malezya yolcu uçağı olduğu iddia edilen görüntüler yer alıyor.

Kanalda, iddiaları değerlendiren Rusya Mühendisler Birliği Başkan Yardımcısı İvan Andrevski, fotoğrafın kendilerine George Bild adlı bir Amerikan tarafından mektupla gönderildiğini açıkladı. Mektupta Bild’in, Massachusetts üniversitesinden mezun olduğunu, havacılık alanında uzman ve bu konuda 20 yıldan fazla tecrübesi olduğunu yazdığını söyledi.

Andrevski, “Mektupta Bild, Boeing 777’nin savaş jeti tarafından düşürüldüğünü yazıyor. Bu sözleri kanıtlamak için 17 Temmuz’da olanları kanıtlayan uzaydan çekilmiş bir fotoğraf gönderdi. Fotoğrafta savaş uçağı net bir şekilde görülebiliyor. Havadan havaya roketin izleri de tamamıyla ortada. Ayrıca yolcu uçağını takip ettiği görülüyor. Bu görüntüler uçağın yerden değil havadan vurulduğunu kanıtlıyor. Tahminen bir Mig-29 tarafından vurulmuş. Resim büyütüldüğünde hatları belli oluyor. Bu tip uçaklar Ukrayna ordusunda bulunuyor. Uçak 800 metre mesafeden havadan havaya füzeyle vurulmuş. Büyük ihtimalle gövdede bulunan büyük delik bu yüzden oluşmuş.” dedi.

Böyle saldırılardaki asıl hedefin, kontrol kulelerine bilgi ulaşmaması için pilot kabini olduğunu ifade eden Rus uzman, “Roketin isabeti sonucunda uçak gökyüzünde parçalanmaya başlıyor. Burun kısmı ilk olarak ayrılıyor ve bu yüzden enkaz (karada) dağınık bir şekilde oluşuyor. Kabin detaylarını da bu yüzden gövdenin düşme noktasından onlarca kilometre uzaklıkta buldular.” iddiasında bulundu.

UKRAYNA’NIN İDDİASI

Ancak Ukrayna versiyonuna göre ise durum tam tersi. Boing’i Rus muhalifler düşürdü. Bu konuda da açıklama yapan Andrevski, “Karadan 'Buk' tipindeki uçaksavar roket sistemiyle düşürdüler dediler. Ancak Ukraynalı uzmanlar imkanları olmasına rağmen bunu hiçbir şekilde kanıtlayamadı. Çünkü trajedinin yaşandığı bölgede Ukrayna’ya ait 9 adet 'Kupol' radarı bulunuyordu. Bunu onların radarları tespit etti ancak nedense hala gizli tutuyorlar.” şeklinde konuştu.

Andrevski, “Roketlerin izleri yok ve hiç kimse ateşlendiğini görmedi. Kupol radarları roket hareketlerini izlemek için ordaydılar, ancak hiçbir şey görmemişler. Bu ne demek? Eğer görmeleri gereken roketi 9 adet radar görmediyse bunun anlamı “Ukraynalılar” (Onlar yaptı). Yani rahatlıkla söyleyebilirim ki böyle bir roket (Karadan havaya) fırlatılmadı.”

Diğer yandan görüntülerin kanalda yayınlanmasının ardından Ukraynalı uzmanlarda birer birer açıklama gelmeye başladı. Ukraynalı uzmanlar, görüntülerin sahte olduğunu ve Rusya’nın pozisyonunu güçlendirmek amacıyla yayınlandığını iddia ediyor. Geçtiğimiz Temmuz ayında düşen uçakta 298 yolcu hayatını kaybetmişti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.