Rusya'dan Cenevre'ye Alternatif Moskova Süreci

Rusya'dan Cenevre'ye Alternatif Moskova Süreci

Suriye’deki krize çözüm bulmak amacıyla gerçekleştirilen Cenevre görüşmelerine alternatif olarak Rusya’nın muhalifler ile Esed yönetimini bir masa etrafında toplamaya hazırlandığı belirtildi. Moskova’da gerçekleştirileceği ifade edilen...

Suriye’deki krize çözüm bulmak amacıyla gerçekleştirilen Cenevre görüşmelerine alternatif olarak Rusya’nın muhalifler ile Esed yönetimini bir masa etrafında toplamaya hazırlandığı belirtildi. Moskova’da gerçekleştirileceği ifade edilen görüşmelerle ilgili olarak taraflara davet mektuplarının gönderildiği iddia ediliyor.

Rusya yönetimi Suriye’deki krize çözüm bulmak amacıyla Esed yönetimi ve muhalifler arasında gerçekleştirilen Cenevre görüşmelerine alternatif bir süreç başlattığı kaydedildi. Esed yönetimi ve muhalifleri aynı masa etrafında buluşturacak “ Moskova 1” adıyla başlatılacak görüşmelerle ilgili olarak Rusya yönetiminin, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile Mısır yönetimi arasında bir koordinasyon kurduğu kaydedildi.

Görüşmelerde Esed yönetimini Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Velid el Muallim’in başkanlık edeceği bir heyet temsil ederken, muhaliflerden Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Milli Koalisyonu eski Başkanı Muaz el Hatib ve PYD Başkanı Salih Müslim ile Kadri Cemil gibi isimler katılacak.

Lübnan’da yayın yapan El Ahbar gazetesinin yayınladığı habere göre; Moskova yönetiminin başlatacağı sürecin yol haritasında geniş yetkileri olan geçici Suriye hükümetinin kurulmasını kapsıyor. Gazete Rus ve BM kaynaklara dayandırdığı haberde ayrıca söz konusu yol haritasında Esed’in koltuğunu koruyacağı ordu ve emniyet birimlerinin de devam etmesi planlanıyor. Söz konusu geçici hükümette yönetimden ve muhaliflerden şahsiyetlerin olacağı ifade ediliyor.

Suriye anayasası değiştirilmesinin ardından iki sene sonra parlamento seçimleri ardından da Esed’in de katılacağı Cumhurbaşkanlığı seçimleri yapılacak.

Söz konusu yol haritasında muhaliflerin nasıl tepki göstereceği ise merak ediliyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.