Rusya Yanlısı Partinin Seçim Zaferi Letonya’lıları Endişelendiriyor

Rusya Yanlısı Partinin Seçim Zaferi Letonya’lıları Endişelendiriyor

Letonya’da dün gerçekleştirilen genel seçimlerde Rusya yanlısı Uyum Partisi yüzde 23 oy alarak sandıktan birinci çıktı. Ancak hükümetin, daha önce koalisyon anlaşması yapan ve toplamda oyların yüzde 60’ını alan merkez sağ 'Letonya...

Letonya’da dün gerçekleştirilen genel seçimlerde Rusya yanlısı Uyum Partisi yüzde 23 oy alarak sandıktan birinci çıktı. Ancak hükümetin, daha önce koalisyon anlaşması yapan ve toplamda oyların yüzde 60’ını alan merkez sağ 'Letonya Bölgeleri Birliği' partileri tarafından kurulmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Bununla birlikte sandıktan çıkan sonuç, Rusya’nın ülke üzerindeki etkisinin önümüzdeki dönemde daha da artacağına dair endişeleri körükledi. Toplam seçmen sayısı 1,5 milyonun biraz üzerinde olan Letonya’da Rusya yanlısı Uyum Partisi, 208 bin 522 oy alarak ülkenin en büyük partisi haline geldi.

2009 yılında Ulusal Uyum Partisi ve Sosyal Demokratik Parti’nin birleşmesiyle kurulan Uyum Partisi genel itibariyle Letonya’daki Rusça konuşan azınlık tarafından destekleniyor.

Seçim akabinde bir açıklama yapan Rusya kökenli Uyum Partisi Lideri Nils Usakovs, Cumhurbaşkanı Andsris Berzins’in hükümeti kurma görevini kendilerine vermesi gerektiğini söyledi. Başkent Riga’nın Belediye Başkanlığı’nı yapan Nils Usakovs seçim öncesinde yaptığı bir açıklamada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için "Şu anda sahip olduğumuz en iyi şey" demişti. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.