Rusya İle Güney Kıbrıs Savunma Anlaşması İmzalamak İstiyor

Rusya İle Güney Kıbrıs Savunma Anlaşması İmzalamak İstiyor

Rusya ile Rum Yönetimi arasında savunma anlaşması imzalanacağı bildirildi. Yunanistan’ın da Doğu Akdeniz’e bir firkateyn göndermeye hazırlandığı iddia edildi. Rum basını, Rusya'nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Stanislav Osadchiy’in...

Rusya ile Rum Yönetimi arasında savunma anlaşması imzalanacağı bildirildi. Yunanistan’ın da Doğu Akdeniz’e bir firkateyn göndermeye hazırlandığı iddia edildi.

Rum basını, Rusya'nın Güney Kıbrıs Büyükelçisi Stanislav Osadchiy’in dün Vatandaşlar İttifakı Başkanı Yorgos Lillikas ile görüşmesinin ardından Rusya’nın Güney Kıbrıs ile askeri anlaşma imzalamak istediğini söylediğini yazdı.

Osadchiy’in, “Elbette, Kıbrıs ile olabildiğince çok anlaşma imzalamak istiyoruz. Şu anda Rusya’nın bölgedeki rolü yenileniyor. Rusya önemli bir rol oynuyor ve Sayın Putin’in de söylediği gibi, (bu rol) gelecekte daha da güçlü olacak. Bölgedeki durum karmaşık. Rusya gerilimin azalması için elinden gelen her şeyi yapacak.” ifadelerini kullandığı kaydedildi.

Osadchiy'in Lillikas ile görüşmeleri sırasında gerek uluslararası gerek ikili nitelikte birçok konuyu ele aldıkları belirtildi.

Yorgos Lillikas ise Anastasiadis hükümetinden, iki ülke arasında müşterek çıkarlar yaratacak bir dizi anlaşma imzalayarak, son dönemde zedelenen Rum-Rus ilişkilerini mümkün olan en kısa sürede iyileştirmesini istedi.

Lillikas şöyle devam etti: “Bize göre bu anlaşmalar arasında, sözde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Rusya’ya her türlü askeri kolaylığı sağlayacağı bir savunma işbirliği anlaşması imzalanmalı. Ancak çıkarları örtüştürerek, dengeli dış politika uygulayarak ve karşılıklı çıkarlar yaratarak ittifaklar kurabilir ve milli çıkarlarımızı güçlendirebiliriz.”

YUNANİSTAN DOĞU AKDENİZ’E BİR FİRKATEYN DAHA GÖNDERME NİYETİNDE

Bir başka Rum gazetesi olan Alithia da, Yunanistan’ın bölgeye firkateyn göndermeyi ciddi ciddi düşündüğünü yazdı.

Gazeteye göre, BM Geçici Görev Gücü (UNIFIL) misyonu çerçevesinde Yunan Deniz Kuvvetleri’ne ait bir karakol gemisi halen bölge bulunuyor. Atina, UNIFIL aracılığıyla bölgedeki varlığını bir firkateyn daha göndererek artırmayı tartışıyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.