“rusya Bağımsız Kürdistan’a Destek Vermez”

“rusya Bağımsız Kürdistan’a Destek Vermez”
Rusya Bağımsız Devletler Topluluğu Enstitüsü Kafkasya Masası Başkanı Vladimir Yevseyev, Rusya’nın son dönemde Ukrayna, Suriye ve Irak’ta Türkiye ile politikalarının örtüşmediğini, ancak Moskova’nın Bağımsız Kürdistan’a destek...

Rusya Bağımsız Devletler Topluluğu Enstitüsü Kafkasya Masası Başkanı Vladimir Yevseyev, Rusya’nın son dönemde Ukrayna, Suriye ve Irak’ta Türkiye ile politikalarının örtüşmediğini, ancak Moskova’nın Bağımsız Kürdistan’a destek vermeyeceğini söyledi. Rus uzmana göre, Washington terör örgütü IŞİD bağlamında yaşanan istikrarsızlık ve sorunların devamını istiyor. Böylece ABD, Irak ve Suriye’nin içişlerine müdahale imkanı buluyor.

Rusya ve Türkiye arasında farklı bakış açılarına rağmen sorunlara takılmadan işbirliğinin sürdürülmesi gerektiğini savunan Yevseyev, “Çıkarlarımız her zaman örtüşmüyor. Sadece Ukrayna değil, Suriye ve Irak’ta da aynı şekilde. İŞİD, Yukarı Karabağ konusu da. Biz bu konulara aynı çerçeveden bakmıyoruz. Sorun varsa, bu soruna takılmamak lazım. İşbirliğimiz yapabileceğimiz alan ve yerlere girmemiz lazım. Örneğin geçenlerde Nahçivan’da Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan savunma bakanlarının görüşmesi yapıldı. Peki kötü mü olurdu Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu o toplantıya çağrılsaydı? Üçlü değil dörtlü işbirliği olurdu. Neden Rusya davet edilmesin? Yeni bloklar kurmaya gerek yok. Bloklar her zaman gerginlikler oluşturuyor. Ben blok dışı güvenlikten yanayım.” dedi.

RUSYA, TÜRKİYE İLE EŞ DÜZEYDE ORTAKLIKTAN YANA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Suriye lideri Beşşar Esed arasında ilişkilerin çok kötü olduğunu ifade eden Rus uzman, “Rusya bölgedeki politikalarında ikili oynamıyor. Rusya, Irak Kürtlerine silah satmıyor. Bu çok önemli. ABD ise veriyor. ABD Türkiye’ye müttefik. Rusya ise müttefik değil, ama ne Irak ne de Suriyeli Kürtlere silah veriyor. Bu şunu ortaya koyuyor: Rusya Türkiye ile dost. Çünkü, Kürtlere olası silah sevkiyat Türkler ve Kürtler arasında savaş anlamına gelir. Rusya, Türk ve Kürtler arasında kalmak istemiyor. Rusya her ikisiyle dostluktan yana. Rusya ek sorunlar oluşturmayacak. Bu da Rusya’nın ABD politikasından farkı. Rusya, Türkiye ile eş düzeyde ortaklıktan yana…” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın Irak Kürtlerine desteğinin, işbirliği yapmasının, insani yardımlarının ya da istihbarat bilgi paylaşımının Irak’ın toprak bütünlüğü içinde kalması şartına bağlı olduğunu ifade eden Rus askeri uzman, “Kürdistan bağımsız olacaksa, buna Rusya destek vermez. Bu herkes için sorun olur. Federatif yapı ile bağımsızlık arasında fark var. Bize karşı ABD oynuyor. Bu Rusya ve Irak için kötü. Irak Kürdistan’ın Irak’ın içinde kalması için işbirliği yapmamız lazım. Türkiye, İran, Suriye ve diğer devletler için sorun olmaması için.” önerisinde bulundu.

TÜRKİYE TAMPON BÖLGEYİ DESTEKLERSE, İLİŞKİLERİMİZ ZORLAŞIR

Suriye’de IŞİD terör örgütüne yönelik operasyonların hedefi konusunda belirsizliklerin sürdüğünü savunan Yevseyev, “Türkiye’nin Suriye’de muhalefete silah verdiği iddialarını inkar etmemek gerekiyor. Ben Suriye’de, İsrail’de bulundum. Türkiye bu adımın demokrasiye yardım edeceğini düşünüyordu. Biz ise böyle düşünmedik ve düşünmeyeceğiz de. Ama önemli olan şudur, deniliyor ki Suriye’de tampon bölge oluşturulacak. Eğer Türkiye buna karşı çıkarsa Rusya Ankara’yı destekleyecek. Yok eğer siz tampon bölgesi oluştursanız ve burada eğitim kampları, muhalif yönetim ve savaş mültecileri yaşayacaksa o zaman ilişkilerimizi geliştirmemiz zor olacak.” uyarısında bulundu.

ABD, IŞİD YENİLSİN İSTEMİYOR, KARA SAVAŞI ŞART

Terör örgütü IŞİD’in kara savaşı olmadan hava saldırıları ile yenmenin mümkün olmadığını ifade eden Rus uzman şu tespitlerde bulundu: “Irak ordusu, Irak Kürtlerin peşmergeleri zayıf. İŞID’la savaşacak güç yok. Suriye’de benzer durum. ABD ise güya mücadele yapıyor gibi davranıyor. İşin kötü tarafı da bu. Onlar koalisyonu mücadele için değil taklit yapmak için kurmuşlar. Amaç Irak ve Suriye’nin işlerine karışmak. Esed’i devirmeye çalışıyorlar böylece. Irak’ta İran’ın etkisini azaltmak. Dolayısıyla IŞİD’le mücadele etmiyor. Daha önemlisini söylüyorum. ABD Ortadoğu’yu istikrarsız yapan güç. Onlar için önemli olan Rusya, Türkiye, Çin ve İran için sorun çıksın. Bunu ne kadar iyi anlasanız o kadar daha işbirliğimiz hızlanır. ABD için istikrarsızlık sadece orası değil, Karabağ’da da önemli. Rusya ve Türkiye her zaman istikrardan yana. Barış istiyoruz. Ne yazık ki ABD bizim için her zaman iyi ortak olmuyor."

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.