Rusya 50 Yıl Aradan Sonra Myanmar’da

Rusya 50 Yıl Aradan Sonra Myanmar’da

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, 1955 ve 1960 yıllarından Sovyetler Birliği lideri Nikita Kruşçev’in Myanmar’a ziyaretinden sonra ilk kez hükümet başkanı düzeyinde bir ziyaretin bu ülkeye gerçekleştiğini söyledi.Doğu Asya Zirvesi için...

Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev, 1955 ve 1960 yıllarından Sovyetler Birliği lideri Nikita Kruşçev’in Myanmar’a ziyaretinden sonra ilk kez hükümet başkanı düzeyinde bir ziyaretin bu ülkeye gerçekleştiğini söyledi.

Doğu Asya Zirvesi için Myanmar’da bulunan Medvedev, basın mensupları ile bir araya geldi. ABD Başkanı Barack Obama ile görüşme yapan Rusya Başbakanı, gündemdeki gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

Myanmar’a üst düzeyde bir ziyaret daha gerçekleşinceye kadar uzun süre geçtiğini kaydeden Medvedev, “Biz Myanmar’la ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz.” dedi. Medvedev zirve sürecinde Myanmar Cumhurbaşkanı Thein Sein ile ikili görüşme yaptı.

Ukrayna krizi nedeni ile Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımlara değinen Rusya Başbakanı, gıda alımı ile ilgili ambargonun bir yıl süreli olduğunu, ancak gerekli görülmesi durumunda sürenin uzatılacağını söyledi.

Gıda alımının durdurulması nedeni ile bir kısım ithal ürünlerin yerlilerle ikame edilemediğini kabul eden Rusya Başbakanı, marketlerde raflarda daha fazla yerli ürünün olmasının da ambargonun olumlu tarafı olduğunu vurguladı.

Rublenin zayıflamasına da değinen Rusya Başbakanı, bunun kimse tarafından belirlenmediğini, arz-talep çerçevesinde serbest piyasa şartlarında dengenin oluştuğunu vurguladı.

Interfax, Medvedev’in Obama ile zirve çerçevesinde görüşmeler yaptığını belirtti. Görüşmelerin içeriği ile ilgili herhangi bir açıklamada bulunulmazken, ikili ilişkilerin yanı sıra Ukrayna krizi, Suriye ve İran nükleer sorunlarının değerlendirilmiş olabileceği belirtiliyor.

Medvedev zirve çerçevesinde Hindistan, Japonya ve diğer ülkelerin liderleri ile ikili görüşmeler yaptı. BM Genel Sekreteri ile de görüşen Medvedev, uluslar arası gelişmeleri değerlendirdi.

ABD Başkanı Doğu Asya Zirvesi’nin ardından G20 zirvesi için Avustralya’ya geçecek. Pekin’de gerçekleşen APEC zirvesinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le ayak üstü bir kaç kez görüşen Obama’nın G20’de de Putin’le bir araya gelmesi bekleniyor.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.