Rumlara 'evet'çi başkan

Rumlara 'evet'çi başkan

DİSİ Başkanı Nikos Anastasiadis, aldığı yüzde 57,48'lik oyla Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin yeni başkanı oldu

Anastasiadis'in rakibi AKEL Partisinin adayı Stavros Malas ise yüzde 42,52'de kaldı. Güney Kıbrıs genelinde ve yurt dışındaki sandıklarda oy sayım işlemi tamamlandı.

545 bin 493 kayıtlı seçmenin bulunduğu Rum kesiminde 445 bin 9 kişi oy kullandı ve böylece seçimlere katılım oranı yüzde 81,58 olarak belirlendi. 14 bin 747 oy geçersiz sayılırken, sandıktan 18 bin 30 da boş oy çıktı. Oyların yüzde 57,48'ini alan Nikos Anastasiadis, birinci turda aldığı oylarını yüzde 12,0 oranında artırdı. Yüzde 42,52 oy alan Stavros Malas da birinci turda aldığı oylarını yüzde 15,6 oranında artırdı.

"EVETÇİ" BAŞKAN

Annan planına 'evet' demesiyle tanınan Anastasiadis'i bekleyen en önemli konu ekonomik kriz olurken, yeni başkanının ilk açıklamalarında bu krizin çözümünde Türkiye'nin önemi de vardı.

"TÜRKİYE'NİN YARDIMINA İHTİYACIMIZ VAR"

Zaferin ardından yaptığı açıklamada krizin çözümüne ilişkin mesajlar veren Anastasiadis, umutlu olduğunu söyledi ve 'Türkiye'nin yardımına ihtiyacımız var, vereceği destek önemli' dedi.

'BİRLİKTE YAŞAM' VURGUSU

Kıbrıs'ta, gevşek bir federasyondan yana olduğunun sinyallerini veren Anastasiadis, çözüm arayışlarında AB'nin yanı sıra, BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri Rusya, Çin ve Fransa'nın da fiili katılımının sağlanması ve Rumların Annan Planını'na 'hayır' demesinin gözardı edilmemesi gerektiğini ileri sürüyor.

Kıbrıs'ta, Türk ve Rumların barış içerisinde birlikte yaşayabileceği görüşünü savunan Anastasiadis, Kıbrıs'ın dogalgaz boru hattının Türkiye'den geçmesi dahil Türkiye ile her alandaki işbirliği için, Kıbrıs sorununun çözümünü önkoşul olarak öne sürüyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.