Rsf, Erdoğan'ın Korumalarının Gazetecilere Saldırısını Kınadı

Rsf, Erdoğan'ın Korumalarının Gazetecilere Saldırısını Kınadı

Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeğeni Ali Erdoğan ve korumalarının, ABD'de Bugün Gazetesi Washington Temsilcisi Adem Yavuz Arslan ile Zaman Gazetesi Washington Temsilcisi Ali Halit...

Paris merkezli Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yeğeni Ali Erdoğan ve korumalarının, ABD'de Bugün Gazetesi Washington Temsilcisi Adem Yavuz Arslan ile Zaman Gazetesi Washington Temsilcisi Ali Halit Aslan'a yönelik saldırılarını kınadı. RSF Türkiye Masası Temsilcisi Erol Önderoğlu, “Gazeteciliği sokak kavgasına dönüştürenleri kınıyoruz.” dedi.

Erdoğan'ın korumalarıyla ilgili yasal işlem yapılması gerektiğini belirten RSF Türkiye Temsilcisi, iki gazetecinin Cumhurbaşkanı korumalarınca hedef alınmasının, “eleştirel basını marjinalleştirme düzeyinin” geldiği noktanın ve “medyayla çatışmanın, artık ülke sınırlarını aştığının" bir göstergesi olduğunu dile getirdi.

“BBC Türkçe Servisi, Der Spiegel, The Economist ve New York Times muhabirlerinin en yetkili ağızdan peşi sıra kitlelerin hedefi yapıldığı bir siyasi iklimde” olunduğuna değinen Önderoğlu, “Hiçbir gazeteci, düşüncesi ne olursa olsun bir başka meslektaşının bu şekilde muamele görmesine sessiz kalmamalıdır. Düşüncelerimiz, dünya görüşlerimiz farklı olabilir, sert tartışmalar da yaşayabiliriz; ancak ortak gazetecilik mesleğimizin böyle saldırılara açık hale getirilmesi kabul edilemez.” şeklinde konuştu.

AKREDİTASYON İLKEL BİR İHLALDİR; UYGAR DÜNYADA YERİ YOKTUR

Önderoğlu, geçen hafta Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Brüksel ziyaretinde, AB Bakanı Volkan Bozkır'ın Strasbourg ziyaretinde ve en son Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın New York ziyaretinde Zaman gazetesi, Cihan Haber Ajansı ve Bugün gazetesi muhabirlerine akreditasyon uygulanmasını eleştirdi. Akreditasyonun Türkiye'de daima “politik ayıklama ve ayrımcılık işlevi gördüğünü” belirten Önderoğlu, Akreditasyon kime karşı kullanılırsa kullanılsın, basın özgürlüğünü sindirememiş sistemlerin başvurduğu ilkel ihlallerdendir. 'Ben istediğimi çağırırım' yaklaşımının uygar dünyada yeri yoktur.” dedi.

Sözlerine devam eden RSF Türkiye Temsilcisi Önderoğlu, “Son dönemde akreditasyon kriterlerinin yaygın şekilde Zaman gazetesi çevresi aleyhinde de işletilmesi, hükümetin, uluslararası diplomatik ilişkilerde vitrini temiz göstermeyi, nahoş sorulara muhatap olmak istemediğini ve Türkiye'den dış dünyaya doğru tek ve resmi bir sesin hedeflendiğini gösteriyor.” dedi.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.