Romanya'da Öğretmenler Yüzde 50 Zam Talebiyle Yürüdü

Romanya'da Öğretmenler Yüzde 50 Zam Talebiyle Yürüdü

Romanya'da öğretmenler, kötü çalışma şartları ve düşük maaşları protesto etti.

Romanya'da öğretmenler, kötü çalışma şartları ve düşük maaşları protesto etti. Hükümeti yalancılıkla suçlayan eğitimciler, bütçede yüzde 3,3’lük eğitim payının yüzde 6’ya çıkartılmasını istedi.

Ekonomik krizden etkilenen ülkeler arasında yer alan Romanya'da öğretmenler sokağa döküldü. Hükümet meydanında toplanan öğretmenler, hükümet aleyhine pankartlar taşıdı. Öğretmenler, öfkelerini, 'Yüzünüz kızarsın', 'Eğitimsiz millet ölü demektir' sloganlarıyla dile getirdi.

Saat başı ortalama 3 Euro alan öğretmenler aldıkları ücretin Avrupa ülkeleri ortalamasından yaklaşık 10 kat daha düşük olduğunu söylediler. Öğretmenler, ücretlerinin yüzde 50 artırılmasını ve eğitim müfredatının değiştirilmesini istedi. Eğitimciler, talepleri karşılanana kadar siyah bant takarak derse gireceklerini belirtti.

41 yıllık emeğinin karşılığı olarak 470 Euro maaş aldığını kaydeden tecrübeli bir öğretmen, “Eşim de öğretmen, benimkinin yarısı kadar alıyor. Kira, gaz, telefon ödemeleri derken elimizde ne varsa uçup gidiyor. Kim yaşayabilir ki bu şartlarda.” ifadeleriyle sitem etti.

Genç bir öğretmen ise daha iyi çalışma şartları ve daha memnun edici maaşlarla mesleğe yeni başlayan öğretmenlerin motive edilebileceğini söyledi.

Öğretmenlerin protestosu Çavuşesku Sarayı önünde son buldu.

Avrupa ortalamasının çok altında maaş alan öğretmenlerin maaş durumu özetle şöyle:
Anaokulu öğretmeni Yeni başlamış 679 lei (420 lira)
Anaokulu öğretmeni 35-40 yaş 1632 lei (1000 lira)
Öğretmen Yeni başlamış 839 lei (517 lira)
Öğretmen 35-40 yaş 2062 lei (1270 lira) CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.