Romanya’da Eski Bakan, Milletvekili Ve İşadamları Yolsuzluktan Tutuklandı

Romanya’da Eski Bakan, Milletvekili Ve İşadamları Yolsuzluktan Tutuklandı
Romanya’da iki ayrı yolsuzluk davasında bir eski bakan, bir milletvekili, bir belediye başkanı ve iki işadamı tutuklandı. Savcıların tespitlerine göre, iki yolsuzluk dosyasında devletin uğradığı zarar 324 milyon Euro'yu buluyor.Romanya’da...

Romanya’da iki ayrı yolsuzluk davasında bir eski bakan, bir milletvekili, bir belediye başkanı ve iki işadamı tutuklandı. Savcıların tespitlerine göre, iki yolsuzluk dosyasında devletin uğradığı zarar 324 milyon Euro'yu buluyor.

Romanya’da Yolsuzlukla Mücadele Kurumu, yolsuzluğa bulaşmış siyaset ve iş dünyasının korkulu rüyası olmaya devam ediyor. Kurum savcılarının başlattığı iki yolsuzluk soruşturmasında 3 siyasetçi ve iki işadamı tutuklandı.

İlk soruşturmada yolsuzlukla mücadele savcıları, devlete ait orman arazilerini ayarlanmış kişilere peşkeş çeken bir çeteye yönelik olarak, parlamento başkan yardımcılığı görevini de yürüten iktidar partisi üyesi milletvekili Viorel Hrebenciuc hakkında kovuşturma başlattı.

Savcılar, milletvekilinin dokunulmazlığını kaldırması için parlamentoya yazı yazdı. Cumhurbaşkanlığı seçim sürecindeki partisini rahatlatmak isteyen Hrebenciuc, bu talep parlamentoda görüşülmeden milletvekilliğinden istifa etti. Müstafi vekil, savcılara verdiği ifadenin ardından ‘nüfuz ticareti’ ve ‘organize suç örgütü kurup yönetmek ’suçlamalarıyla tutuklandı.

Hrebenciuc, kurduğu çeteyle devlete ait 43 bin hektar orman arazisini sahte evraklarla şahıslar üzerine geçirerek, 304 milyon Euro zarara yol açmakla suçlanıyor.

Yürütülen Microsoft yolsuzluğu soruşturmasında ise savcıların dosyasında 9 eski bakan ve etkili işadamlarının isimleri yer alıyor. Listedeki bir eski bakan, bir belediye başkanı ve iki tanınmış iş adamı dün verdikleri ifadenin ardından bu sabaha karşı Yüksek Mahkeme tarafından tutuklandı. İfade verecek zanlılar arasında 8 eski bakan daha bulunuyor.

Microsoft yolsuzluğu soruşturmasında, devlet okullarına alınan yazılımların şişirilmiş faturalarla devlete ödetilerek, aradaki farkın işadamı ve bakanlar arasında pay edildiği iddia ediliyor. Dosyaya göre, sadece tek bir sözleşmede yapılan vurgun 20 milyon dolar.

2002 yılında kurulan Yolsuzlukla Mücadele Kurumu (DNA), orta ve büyük ölçekli yolsuzluklarla mücadele ediyor. Kurum savcıları, cumhurbaşkanı hariç herkesi sorgulama hakkına sahip. Parlamenterlerin dokunulmazlıkları ise tutuklanma ve konut dokunulmazlıkları ile sınırlı. Yolsuzluk davaları ise Yüksek Mahkeme isimli özel mahkemede görülüyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.