Romanya Devletinin Zirvesinde ‘istihbaratçı’ Tartışması

Romanya Devletinin Zirvesinde ‘istihbaratçı’ Tartışması

Romanya’da araları bir türlü düzelmeyen cumhurbaşkanı ve başbakan birbirlerini istihbarat servisi için çalışmakla suçladı. Başbakan Victor Ponta’nın Basescu hakkında komünizm döneminde istihbarat subayı olduğuna yönelik iddiası,...

Romanya’da araları bir türlü düzelmeyen cumhurbaşkanı ve başbakan birbirlerini istihbarat servisi için çalışmakla suçladı. Başbakan Victor Ponta’nın Basescu hakkında komünizm döneminde istihbarat subayı olduğuna yönelik iddiası, Basescu tarafından "O da dış istihbaratta çalıştı." şeklinde karşılık buldu.

Romanya’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinde geriye sayım devam ederken, taraflar arasındaki atışma gittikçe tırmanıyor. Seçimin en güçlü adayı başbakan Victor Ponta, hiç geçinemediği Cumhurbaşkanı Traian Basescu’yu "1989 öncesi komünist dönemde istihbarat subayıydı." sözleriyle suçlamıştı. Cumhurbaşkanı Basescu’nun buna cevabı misliyle oldu. Dün gece bir televizyonda canlı yayına katılan Basescu, Ponta’nın 1997-2001 arasında dış istihbarat servisinde (SIE) çalıştığını ileri sürdü.

Başbakan Victor Ponta’nın bu suçlamaya cevabı sert oldu. Cumhurbaşkanını yalancılıkla suçlayan Ponta, "Bu adam son derece rahatsız biri. Romanya böyle birinin hezeyanlarına bağımlı olmamalı. Ben kanunları çiğnemeden ülkeme hizmet ettim." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Basescu, dün akşamki programda seçim kampanyasının iki şanslı adayını da kıyasıya eleştirdi. Sol ittifakın adayı Victor Ponta ile sağ liberal ittifakın adayı Klaus Iohannis’in ikinci tura kalması durumunda sandığa gitmeyeceğini ifade eden Basescu, "İkisi de yalancı ve yolsuzluğu sabit, bu makamı işgal edemez." değerlendirmesinde bulundu.

Bu arada Basescu'nun açıklamaları sonrası dış istihbarat servisi (SIE) eski müdürü ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine bağımsız aday olarak katılan Teodor Meleșcanu basına yaptığı açıklamada Basescu'nun dış istihbarat yasasını çiğnediğini belirtti.

Başbakan Victor Ponta, 1998-2001 yılları arsında, Anayasa Mahkemesi yolsuzluklarla mücadele biriminde savcısı olarak çalışmıştı.

Romanya’da seçimler 2 ve 16 Kasım'da iki turlu olarak yapılacak. Cumhurbaşkanlığı makamı için 14 aday yarışıyor. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.