Romanlar: Demokratikleşme Paketi'ni Önemsiyoruz (Özel)

Romanlar: Demokratikleşme Paketi'ni Önemsiyoruz (Özel)

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Demokratikleşme Paketi'yle ilgili görüşlerini bildiren İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, “Paketi başlık anlamında çok önemsediğimizi ifade etmek isterim.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Demokratikleşme Paketi'yle ilgili görüşlerini bildiren İzmir Romanlar Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdullah Cıstır, “Paketi başlık anlamında çok önemsediğimizi ifade etmek isterim. Burada altının ne kadar doldurulacağını görmemiz lazım. Biz dil ve enstitünün kurulmasını önemsiyoruz. 'Romanların sosyal dokusuna ve toplumsal yapısına uygun TOKİ evleri yapacağız.' söylemini çok önemsiyoruz ama bugüne kadar yapılan yerinden etme noktasını da tabii ki sorgulamamız gerekiyor. Dolayısıyla uygulamada altının doldurulmasıyla ilgili detaylı bir şeyler görmek lazım.” dedi.

Roman açılımının altının yeterince doldurulmadığını söyleyen Cıstır, “Bugün ayrımcılıkla ilgili mücadele kurulu kurulacağına, ayrımcılıkla ilgili mücadele kanunu çıksaydı. Kurul biraz daha merhem politikası gibi. Kurul kuruldu, hâlâ Romanlar kovalanıyor, hâlâ 'Sizi istemiyoruz' diyenler var. Sığ yaklaşım ve sadece söylemlerle olmaz, alandaki uygulamaları da görmemiz lazım ama çok önemsiyoruz, bunun da altını çizmemiz lazım.” diye konuştu. Başbakan Erdoğan'ın, açıkladığı paketle kendisini taahhüt altına soktuğunu vurgulayan Dernek Başkanı Cıstır, “Seçime yönelik popülist bir yaklaşımsa zaten bunun sonucunu sandıkta görürler. Dolayısıyla madem bizi bu pakete koydunuz, şu ana kadar yaşanan tüm nefret suçlarıyla ilgili tüm sorumluları cezalandırın, biz de size inanalım.” dedi.

Ege Roman Dernekleri Federasyon Başkanı Özcan Çayırlı da Erdoğan’ın bugüne kadar hiç olmayan, anılmayan "Roman" kelimesine önem verdiğini söyledi. Romanların isteklerine, kültürlerine göre evlerinin danışılarak yapılacağını söylemesinin sevindirici olduğunu kaydeden Çayırlı, “En azından bir yerden başlanması gerekiyor. Bunun da temeli atıldı. Bundan sonra yapılacak olan çalışmalarda da dernek ve federasyonlarla birlikte hareket edecek olması bizleri sevindirdi. Roman halkı ve federasyon başkanı olarak ben sevindim.” şeklinde konuştu. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.