‘Reuters’in sığınmacı rakamları âfaki fazla’

‘Reuters’in sığınmacı rakamları âfaki fazla’

İngiliz haber ajansı Reuters, Suriye'deki savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan mültecilerin dağılım haritasını yayınladı. Yayınlanan haritada Konya’da 250 bin Suriyeli sığınmacı olduğu belirtildi.

Dünya Bankası verilerine dayandırılarak yayınlanan haritada, Suriyeli sığınmacıların bulundukları şehirlerde nüfusun kaçta kaçına denk geldiği yer aldı. Yayınlanan haritada Konya’da 250 bin Suriyeli sığınmacı olduğu belirtildi. Açıklanan rakamların resmi makamlarca açıklanan rakamların yaklaşık 4 katı fazla olması kafalarda soru işaretleri uyandırdı. Haritaya göre; Karadeniz ve Ege'de Suriyeli mültecilerin sayısındaki azlık dikkat çekerken, mültecilerin Güneydoğu bölgesinde ve İstanbul'a uzanan bölgede yoğunlaştığı görüldü.

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Yıldız Tosun, Konya’da kayıtlı olan ve kayıt için randevu verilen toplam 57 bin 250 Suriyeli sığınmacının bulunduğunu belirterek, “Reuters Haber Ajansı’nın rakamlarında çok afakî fark var. Kayıtlı rakam 60 bin civarında. Çalışma için gelen ve kayıtlı olmayanlar 10 bin kişi olsa yine o rakam çok fazla. Şehirde bulunan mültecilerin kayıtları hızla yapılıyor. Rusya ile yaşanan kriz sonrası da bir grup Suriyeli geldi. Şu an yeni gelen sığınmacıların barınma sorunlarının aşılması için çalışma yapıyoruz” dedi. Gelen sığınmacıların sağlık sorunlarına neden olmamaları için de çalışmaların sürdüğünü ifade eden Tosun, daha önce ve yeni gelen sığınmacılara verem, tüberküloz gibi hastalıkların testlerinin yapıldığını söyledi. 

Reuters’in açıkladığı rakamlara göre bazı şehirlerdeki Suriyeli sığınmacı rakamları ise şöyle: “İstanbul 750 bin, Ankara 250 bin, İzmir 20 bin, Hatay 200 bin, Adana 250 bin, Konya 250 bin, Bursa 340 bin, Mersin 200 bin, Şanlıurfa 141 bin, Gaziantep 145 bin, Mardin 60 bin, Diyarbakır 125 bin, Siirt 24 bin.”

HÂLİD ŞEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.