Recep Konuk: Bilgi üretmeliyiz

Recep Konuk: Bilgi üretmeliyiz

Recep Konuk, "Geleceğin parlayan yıldızı olarak gösterilen Türkiye'nin hem büyük bir potansiyeli hem avantajları hem de geleceğe daha hızlı adımlarla ilerlemesi için yapması gerekenler var. Bilgi üretmeliyiz' dedi

MÜSİAD Konya Şubesi tarafından düzenlenen “Yeni Dünya Düzeninde Türkiye’nin Konumu ve Uluslararası Arenada Konya Şeker” konulu konferansa Pankobirlik ve Anadolu Birlik Holding Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk konuşmacı olarak katıldı. Şube binasında gerçekleştirilen konferansa, MÜSİAD Şube Başkanı Lütfi Şimşek'in yanı sıra çok sayıda iş adamı katıldı. Konferansın açılış konuşmasını yapan Şimşek, üretmeyen ve dönüşmeyen ülkelerin dünya sahnesinden silineceğini, aktör olmaktan uzaklaşacağını belirtti. Türkiye'nin bugün sözü dinlenen bir ülke konumuna geldiğini ifade eden Şimşek, "Yakın gelecekte saygın ülkeler arasında yerimizi alacağız" sözlerini kullandı. 
 
MARKALARIMIZI İTİBARSIZLAŞTIRMAK İSTEDİLER
Konferansta konuşan Recep Konuk, "Hakkın ve hukukun, adaletin ve eşitliğin, barış ve güvenin, refah ve mutluluğun sağlandığı; tarihe ve topluma mal olmuş mahalli ve evrensel değerlerin gözeltildiği, kendi içinde bütün, bölgesinde, ekonomik ve siyasi alanda etkin, dünyada saygın bir Türkiye. Bu ifadeler hepimizin de bildiği gibi MÜSİAD'ın üstlendiği misyonu tarif eden kelimeler. Bunun altına bu topraklara bağlı herkesin imza atacağından eminim. Hepimiz böyle bir ülkede yaşamak istiyoruz. Bir dönem işadamlarının sermayesine renk biçtiler. Markalarınıza karşı o renk sermayenin ürünü diye almayın kampanyaları düzenlediler. Bu toprağın markalarını itibarsızlaştırmaya çalıştılar. Taşra markası, merdiven altı, yerel marka dediler. Azıcık kafasını kaldıranlara yapmadıklarını bırakmadılar, iş yaptığına pişman ettiler. Anadolu'ya ekonomide yıllarca biçilen rol gözleme-ayran ekonomisinden ibaretti. Konya ve Konya gibi şehirlere ekonomide biçilen rol gözleme-ayran ekonomisinden ibaret girişimcilik ile sanayi devlerine bayilik yapmaktan ve mamul ürünler için pazar olmaktan ibaretti. Sosyal ve ekonomik göstergeler bakımından 2013 verilerine göre Konya İl Gelişmişlik Endeksinde Türkiye'de 26'ıncı sıradaydı. 2011 yılında 20. sıraya yükseldi. Konya son 10 yılda teşvik belgesi alan yatırımlar sırıalamasında iller bazında 2010 ve 2011 yıllarında ikinci sırada yer almış, son 10 yılda yedinci sıranın altına hiç düşmedi. 2002 yılında ilk binde 12 olan şirket sayımız 25'e çıktı. Konya'nın geleceği ile ilgili umutlu olmamızı gerektiren çok sayıda veri var. Sanayinin markalaşma ve yenilik çabaları var. 2013 yılında Konya'dan 153 patent başvurusu yapıldı. Marka başvuru sayısı 2 bin 247. Ayrıca 2002'de sadece 129 milyon 959 bin dolar ihracat gerçekleştiren Konya, 2013 yılında ihracatını 10 kat artırdı. İhracatımız 1 milyar 346 milyon 482 bin dolara çıktı" dedi. 
 
HEDEFLERE SAĞLAM ADIMLARLA İLERLİYORUZ
Türkiye'nin 2023 hedeflerine sağlam adımlarla ilerlediğini belirten Konuk, "Cumhuriyetimizin yüzüncü yılında hem demokrasisiyle hem  ekonomisiyle gücüne güç, itibarına itibar katmış bir Türkiye için somut hedeflerimiz var. Geleceğimizi konuşurken ve gelecekte Türkiye'nin seyrine bakmalı, elimizdeki malzemeden ne çıkarıp avantaj elde ederizk, Türkiye ve dünyada ne üretirsek bir adım öne çıkarız diye iyi hesaplar yapmalıyız. Bugün 7 milyar 279 milyon olan dünya nüfusunun 2050 yılında yani 36 sene sonra 9 milyarı aşması bekleniyor. Geleceğin parlayan yıldızı olarak gösterilen Türkiye'nin hem büyük bir potansiyeli hem de avantajları hem de geleceğe daha hızlı adımlarla ilerlemesi için yapması gerekenler var. 76 milyon 480 bin nüfusuyla Türkiye, dünya nüfusunun yüzde 1,1'ine sahip. Nüfusta 19'uncu sırada. Cari fiyatlara göre dünyadaki toplam hasılanın yüzde 1,12'sini üreten Türkiye, Gayrisafi Yurt İçi Hasıla sıralamasında 17. sırada bulunuyor. Kişi başına gelirde 2013 rakamlarıyla 10 bin 744 dolar ile Rusya, Polonya, Hırvatistan, Macaristan, Arjantin, Meksika ve Brezilya'nın hemen gerisinde 66'ıncı sırada. Kişi başı gelirde 110 bin dolarla Lüksemburg birinci, 104 bin dolarla Katar ikinci, 101 bin dolarla Norveç üçüncü, 52 bin dolarla ABD dördüncü, 43 bin dolarla Almanya beşinci, 39 bin dolarla İngiltere altıncı sırada bulunuyor. Türkiye iş gücü verimliliğinde 42. sırada. Rekabetci yapımızı güçlendirmeliyiz" şeklinde konuştu. 
 
KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNLER ÜRETMELİYİZ
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, "Konya buğday ambarı, İzmir üzüm ve incir pazarı olmasıyla övünmemeli. Bakış açımızı değiştirmeliyiz. Katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz" sözlerinden alıntı yapan Konuk, şunları söyledi: "Bu cümle söylediklerimin özetidir. Tarım sektörüne farkıl bir bakış açısı getirmeye çalışan Konya Şeker'in yapmaya çalıştığı tam da budur. Eğer bir üretim zincirinin ilk halkası sizden başlıyorsa bunun son halkasına kadar sürecin başında olursanız bunun bir anlamı var. Eğer bir halkadan sonra sürecin dışındaysanız zahmeti sizde rahmeti başkalarındadır. Türkiye geçtiğimiz yıl yaklaşık 61 milyar dolarlık tarımsal ürün üretti. Bunun 15 milyar dolarlık kısmını ihraç etti. Bu ihracatın içinde ileri işlenmiş tarım ürünlerinin payı yaklaşık yüzde 10. Bu çok düşük. Dışarıya katma değeri yüksek ürünler satmalıyız. Bakış açımızı değiştirmeliyiz."  
KERİM ATICI  - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.