Rapor sorunsuz olmalı

Rapor sorunsuz olmalı

Katma Değer Vergisi (KDV) iadesinin yapılması için KDV kontrol raporlarının sorunsuz olması gerektiğini belirten Sıtkı Aksöz, vergi iadesi için başkanlıklarına 5 bin 736 başvurunun yapıldığını söyledi

Katma Değer Vergisi (KDV) iadesinin yapılması için KDV kontrol raporlarının sorunsuz olması gerektiğini belirten Sıtkı Aksöz, vergi iadesi için başkanlıklarına 5 bin 736 başvurunun yapıldığını söyledi

 

Konya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) üyelerine yönelik, 'Katma Değer Vergisi (KDV) İade İşlemleri' bilgilendirme semineri yaptı. SMMMO’da gerçekleştirilen semineri Konya Vergi Dairesi Başkanlığı Diğer Vergiler ve Antlaşmalar Uygulama Müdürü Vekili Vergi Müfettişi Ümran Cerit verdi. Bilgilendirme seminerine; Konya SMMMO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Turan, Konya Vergi Dairesi Başkanı Sıtkı Aksöz ve çok sayıda mali müşavir katıldı. Seminer açılışında konuşan İsmail Turan, "Üyelerimizin KDV iadesi ile ilgili sorunlar yaşadığını görüyoruz. Sorunlarımızın yerel anlamda çözülmesini sağlayacağız. Sorunların merkezi alanda da çözümü kavuşturulması için Ankara'ya gerekli müracaatta bulunacağız. Bu seminer ile KDV iade işlemleri ile ilgili mesleğimizde yaşanan sıkıntıları ve bu konuda dikkat edilmesi gereken hususları en ince ayrıntısına kadar öğreneceğiz" dedi.

VERGİ İADESİ İÇİN 5 BİN 736 BAŞVURU YAPILDI

 

Vergi iade yükünde 2010 yılına göre 2011 yılında bir artış olduğunu aktaran Konya Vergi Dairesi Başkanı Sıtkı Aksöz, "2011 yılında şu an itibariyle KDV iadesi için başkanlığımıza 5 bin 736 dosya ile başvuru yapıldı. Bu rakam 2010 yılına göre yüzde 6 daha fazla. Bu KDV iadelerinin miktarı 2010 yılında 157 milyon TL’yken 2011 yılında 205 milyon TL’ye çıktı. KDV iade işlemlerinde bir aksamanın yaşandığı bilgisi bizlere geldi. Ancak bu alandaki müdürlüğümüz yukarıda belirttiğim artış oranlarına rağmen yeni bir elaman almayarak çalışmasını yüzde 40 artırmış durumda. İade ve para söz konusu olduğu için çok dikkat edilmesi gerekiyor. KDV iadesi birilerinin mükelleflere verdiği bir lütuf değildir. KDV iadesi kanunda yer alan bir zorunluluk. KDV iadesinin verilmesinin sebebi şirketin rekabetçi gücünü artırmak içindir" ifadelerini kullandı.

KDV iadesinin yapılabilmesi için şirketlerde yapılan kontrol sonucunun tam olması gerektiğini de vurgulayan Sıtkı Aksöz, "KDV iadesi alacak kişinin şirketi kontrol aşamasında hiç bir sorunu bulunmaması gerekiyor. Mükellefin kontrollerinde bir sıkıntı yaşanırsa KDV iadelerinde gecikme yaşanma veya iade yapılmamaktadır" dedi.

KDV İADESİ İÇİN KONTROL RAPORLARI SORUNSUZ OLMALI

 

'KDV İade İşlemleri' bilgilendirme seminerini veren Vergi Müfettişi Ümran Cerit ise 2011 KDV iadesinde kontrol raporu şartı getirildiğini söyledi. "Şirketlerin olumsuz ve sorunları deftere hemen kayıt ediliyor ve şirketin işlemlerinde bu sorunları gündeme geliyor" diyen Cerit, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu nedenle şirketler veya mükellefler KDV iadesi ve diğer işlemlerinde sorun yaşamamak için belgeleri tam ve eksiksiz olmalıdır. Kontrol raporunda iki duruma dikkat edilmektedir. Bunlardan biri 'genel esas kontrolleri' ve diğeri ise 'özel esas kontrolleri'dir. Genel esas kontrollerinde; iade üst sınırı, beyan ve liste bilgileri tutarlılığı ile sakıncalı yeminli mali müşavir, mükerrer faturalarına bakılmaktadır. Özel esasa kontrollerinde ise sahte belge düzenleme, sahte belge kullanma ve olumsuz tespitlere dikkat edilmektedir. Bu alanlarda sorun görüldüğü anda KDV iadesi yapılmamaktadır."

MUSTAFA AKÇA

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.