Rampalı Çarşı eski işlevini yitirdi
Rampalı Çarşı... Bir dönem ikinci el kitap piyasasının kalbi olan çarşı. Şimdilerde bu özelliğini 2-3 sahaf ile korumaya çalışıyor. Vatandaşların ikinci el kitaplara azalan ilgisi sahafları bitme noktasına getirdi. Sahaflara göre bu kitaplar alınıyor fakat okunmuyor. Popüler kültürün etkisiyle alınan kitaplar bir köşeye atılıyor, daha sonra fazla yer işgal edince sahafların eline düşüyor. Bir babanın evinde yıllarca emek vererek kurduğu kütüphane, kitaplara ilgisi olmayan bir evlat tarafından baba ölünce sahaflara satılıyor.
Sahaflar, eski kitaba olan ilgiyi artırmak için çeşitli kampanyalar yapsa da yeni nesil artık popüler-çok satan kitaplara yönelmiş durumda. Rampalı Çarşı'nın en büyük sahafı “Sahaf Tercih” 1.5 liraya sunduğu kitap değiştirme hizmetiyle yaklaşık 150 bin kitabı okurların hizmetine sunuyor. Okuyucular ikinci el kitapları kendi kütüphanesindeymiş gibi okuyup iade edebiliyor. Sahaf dükkanı ayrıca kitapların yoğun dizilimi ile fotoğraf severlerin ilgisini çekiyor. Pek çok kişi kitap almasa da kitap kokusu ve fotoğraf çekinmek için burayı ziyaret ediyor.
GENÇLER POPÜLER KİTAPLARA YÖNELDİ
14 yıldır rampalı çarşıda sahaflık yapan Mustafa Yeşilyurt, iş yokluğundan başladığı bu işe dört elle sarılmış. Yeşilyurt, ilk başlarda çeşitli yerlerden toplu alımlar yaptığını, geçen yılların birikimiyle de yaklaşık 150 bine yakın kitaba ulaştığını ifade ediyor. 2.El kitaba olan ilginin son yıllarda azaldığını belirten Yeşilyurt, “Bundan 7-8 yıl önce çok güzel ilgi vardı. Yeni nesil biraz daha tüketmeye yönelik, ikinci el kitaba pek sıcak bakmıyor. Gençlerin okumaya da çok ilgisi yok. Kitap alırsa da gündemde olup çok satan, duygusal kitapları tercih ediyor” diyor. Rampalı Çarşı'nın daha önce ikinci el üzerine çalışan kitapçılardan oluştuğunu fakat son yıllarda ikinci el işini yapanların bitme noktasına geldiğini ifade eden Yeşilyurt, “Özellikle okulların açılış dönemlerinde çarşıda ayak basacak yer olmazdı. Öğrencilerin büyük çoğunluğu okulundan istenilen kitapların listesini getirir burada ikinci elden satın alırdı. Şimdi ikinci el almaya insanlar çok nadir geliyor. Çarşı eskiden tamamen ikinci el üzerine kuruluyken şimdi 2-3 arkadaş kaldık” diye konuşuyor.
İÇ ANADOLU'NUN EN BÜYÜK SAHAFI
İç Anadolu'nun en büyük sahaf dükkanı olduklarını belirten Yeşilyurt, artık kitapları koyacak yer bulmakta zorlandıklarını kaydediyor. 5 dükkan birleştirilerek ortaya çıkan iş yerinin iki deposu daha var fakat vatandaşlardan çok fazla 2.el kitap gelmekte olduğu için yer konusunda sıkıntı yaşanıyor. “Bu kadar kitabın arasından istenilen kitabı nasıl buluyorsunuz?” diye sorduğumuz Mustafa Bey, sorumuzu “Yılların tecrübesi var, birde kitapları yayın, grup ve de yazar olarak tasnifliyoruz. Vatandaş bir kitabı istediği zaman yazarına veya yayın evine bakarak bulabiliyoruz” şeklinde yanıtlıyor. Mustafa Yeşilyurt, bu işin sevgi ile yapılabileceğinden bahsederek eskiyen ve yıpranan kitaplara bakım yaparak tekrar okunabilir hale getirdiklerinden bahsetti. Sahaf dükkanında kitap kurtlarına da önlem alınıyor. Dönem dönem gözle görülmeyen kitap kurtları için ilaçlama yapılıyor.
KENDİ KÜTÜPHANENİZ GİBİ KULLANABİLİRSİNİZ
İkinci el kitapların fiyatları da oldukça uygun olduğunu söyleyen Yeşilyurt, piyasadan 15 liraya alınabilecek bir kitabın sahaflarda 4-5 liraya alınabileceğini ifade ediyor. Fiyatların uygun olmasına rağmen düşük ilgiye çözül olarak 2003 yılında abonelik sistemini başlatan Yeşilyurt, şu ana kadar 5 bine yakın üye sayısını yakalamış. Yeşilyurt oluşturdukları sistemi şu şekilde ifade ediyor: “İkinci ele olan ilgiyi artırmak için değiştirme kampanyası yaptık. Okuyucumuz kendisi bir kitap getiriyor veya buradan bir kitap satın alıyor. Bu şekilde kitap değiştirme sistemine üye olmuş oluyor. Daha sonra 1.5 lira karşılığında istediği kitabı emanet alabiliyor. Okuyup geri getirdikten sonra yeni bir kitap daha alabiliyor. Gelsinler kendi kütüphaneleri gibi alsınlar okuyup değiştirsinler. Okumak için böyle güzel bir imkan oluşturduk ama 5 bin üyeden sadece bin 500 kişi aktif olarak değişim yapıyor. Bazı özel kitaplar var baskısı artık yapılmayan onları emanet veremiyorum çünkü bir benzeri bulunamıyor.” 14 yıldır bu işle uğraşan Mustafa Yeşilyurt, emeğimin karşılığını alamadığından dem vurarak, 2 yıldır sadece masrafa çalıştığını kaydediyor.
HÂLİD ŞEN - merhabahaber.com - MERHABA ŞEHİR DERGİSİ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.