Ramazan'da insanlar rahatlıyor
Ramazan ayında insanların nefsani duyguları bastırarak, diğer insanlara karşı güler yüzlü yaklaştığını aktaran İlhan Özdemir, insanlar sahur ve iftarları ailecek yapıldığı için aile bağlarının güçlendiğini belirterek, bu durumun insanları rahatlattığını söyledi
Ramazan ayının insanlara psikolojik olarak bir çok katkı sağladığını belirten Psikolog İlhan Özdemir, bu ay içinde insanların çoğu stresten ve gerginlikten kaçındığını söyledi. Sadece iftara yakın saatte trafikte olan insanların biran kendilerini kaybederek istenmeyen durumlara yol açtığını aktaran İlhan Özdemir, "Trafikte şoförler iftara biran önce yetişmek için stres yapıyorlar. Birbirlerinin hakkına saygı göstermeyen insanlar, tartışmaya başlıyor. Bazı insanlar gereğinden fazla hız yaptıkları için trafik kazalarına neden oluyorlar. Bu durumla karşılaşmamak için gideceğimiz yere biraz daha erken çıkarak, sakin ve diğer insanların hakkına saygı göstererek gitmeliyiz. Trafikte toplu ulaşım araçları tercih edilmesi gerekir. Bu hem trafiğin yoğunluğunu azaltacaktır hem de bizim sakin olmamızı sağlayacaktır. Ayrıca oruç tutarken, diğer insanların kul hakkına girmemeliyiz" diye konuştu.
'RAMAZAN'DA İNSANLARIN NEFSANİ DUYGULARI BASTIRILIYOR'
"Her insanda kuralcı olan bir ahlaki yönü ve nefsani duyguların hakim olduğu bir yönü bulunmaktadır. Ramazan ayı boyunca insanlar daha fazla ibadet yaptıkları ve gün içinde oruçlu oldukları için nefsani duygularını bastırıp ahlaki yönlerini ortaya çıkarıyorlar" diyen Psikolog Özdemir, "Bu durum aynı araçlardaki balans ayarı gibi bir şey . Bu durumun insan psikolojisine çok büyük bir faydası bulunuyor. İnsanlar ahlaki yönlerini ortaya çıkararak rahatlama yaşıyorlar. Nefsani duygular insanı yanlış yapmaya çok götüren durumdur" ifadelerin kullandı.
'GÜN İÇİNDE ANİ VE HIZLI HAKETLERDEN KAÇINMALI'
Gün içinde oruçlu olan insanların dikkatlerini çok toplayamayacağını belirten Özdemir, "Dikkatini tam anlamıyla toplayamayan insan hata yapmaya başlar. Özellikle trafikte şoförler hızlı yapmamalıdır. Ani ve hızlı hareketler bizi zor durumda bırakabilir. Sakin ve yavaş olunması gerekmektedir. Gün içinde aç ve susuz olacağımız için en ufak şeylerden strese girilebilir. Trafikteki tartışmaları buna örnek gösterebiliriz. Ani ve hızlı hareketler bizi strese sokar. Ayrıca gün içinde hafif ve kısık sesli müzik dinlenmesi gerekiyor. İnsanlar oruçluyken sesli ve hareketli müzik dinlemeleri kendilerini olumsuz etkileyecektir" diye konuştu. Ramazan ayında zayıflayacağım, sigarayı bırakacağım gibi net kararların alınmaması gerektiğini vurgulayan İlhan Özdemir, gün içinde susuzluk ve açlık nedeniyle zorlanan insanlar bu net kararlarla kendilerini daha zor bir duruma itmemeleri gerektiğini belirtti.
SAHUR VE İFTAR AİLE BAĞLARINI GÜÇLENDİRİYOR
Ramazan ayının bir diğer faydasının da insan ilişkilerinin olumlu olduğunu dile getiren Psikolog İlhan Özdemir, sözlerini şöyle tamamladı: "Bu ay içinde aileler toplu halde sahur yapıp, iftar açıyor. Bu birliktelik aile bağlarının sağlamlaşarak daha güçlü olmasını sağlıyor. Sosyal yaşam alanlarında da insanlar birbirlerine karşı hep olumlu ve güler yüzlü yaklaşıyorlar. Bu çok güzel bir durum. İnsanlarımızın sürekli bu psikolojide olmaları gerekiyor. Bu durum insanlara daha güzel ve pozitif enerji sağlayan bir yaşantı oluşturacaktır. Ramazan ayının bu önemini bilerek, bu ay içindeki yaşantımızı tüm yıla yaymamız gerekiyor."
MUSTAFA AKÇA
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.